Už od čtvrtka ji začne zdobit dánský výtvarník bangladéšského původu Rahul Amin Kajol s dětmi z pardubických základních škol. Zapojit se ale může každý, kdo bude mít cestu kolem.

Leitmotivem výtvarné ságy budou zásadní momenty novodobých pardubických dějin, důraz je kladen na spolupráci s Pardubickým pivovarem, který sídlí hned vedle areálu bývalé Prokopky. Zeď, na kterou se bude malovat, je 80 metrů dlouhá a 170 centimetrů vysoká.

„V Pardubicích bude malíř, sochař a grafik Rahul Amin Kajol pracovat již podruhé. V loňském roce vznikl výtvarný projekt s dětmi ze základních škol Staňkova a Krausova nazvaný Oslava barev přírody," vysvětlila koordinátorka projektu Dagmar Bálková.

Tmavé pivo Porter slaví letos 125 let

Akce je jedním ze způsobů, jak oslavit letošní 125. výročí tmavého piva Porter.

„Už na jaře jsme uvařili výroční várku Portera, kterou měli lidé možnost ochutnat v červnu na Pernštýnské noci. Nebojím se říct, že Porter je svým věhlasem taková tmavá obdoba Prazdroje," řekl předseda představenstva Pardubického pivovaru Leoš Kvapil s tím, že příští rok čeká pivovar výročí 145 let od založení.

Rozsáhlý projekt startující 10. září potrvá až do konce měsíce. Tento umělecký akt bude aspirovat na zápis do české knihy rekordů jako největší streetartový počin.

Kreslit budou žáci 
i kolemjdoucí

„Dopoledne se na něm budou podílet žáci pardubických škol, odpoledne se mohou zapojit i náhodní kolemjdoucí. Všechno bude režírovat Kajol se svým asistentem, který by měl být na místě vždy od devíti hodin ráno do sedmi večer," uvedla Dagmar Bálková.

Malovat se bude přibližně dvacet dní, účastníci budou pracovat ve skupinách po deseti a dánský umělec bude krok za krokem kontrolovat jejich výtvarné počínání. V hlavní roli vizuálního příběhu bude nejslavnější budovatel Pardubic Vilém II. z Pernštejna. Mezi témata výtvarného počinu bude ale patřit i budování pivovaru nebo úspěch Velké pardubické.

„Barvy i náčiní dostanou všichni na místě. Kajol jednotlivé pasáže předkreslí a načrtne a jednotliví účastníci pak budou mít za úkol společné dílo dotvořit," dodala koordinátorka projektu.

Barvy i zeď natřená bílou barvou jsou již připravené. Významný streetartový počin by měl zkrášlit jeden z pardubických brownfieldů. Plánuje se i možnost, že by přes území bývalé Prokopky byl přístup na nedaleké sídliště.

„Chtěli bychom tam udělat nějakou stezku pro pěší, která by propojila Palackého ulici se sídlištěm na Závodu míru. Alespoň do doby, než bude jasné, co s tímto územím bude," nechal se slyšet starosta Městského obvodu Pardubice I Jaroslav Menšík.