„Předpokládám, že za rok a půl by měl být dokončen úsek silnice R35 mezi Sedlicemi a Opatovicemi. Od tohoto data očekávám, že dojde k výrazné změně dopravy a úbytku kamionů,“ řekl radní Pardubického kraje odpovědný za dopravu Ivo Toman. Ten prý také garantoval obci Opatovice, že z již tak dost přeplněných silnic zmizí kamiony.

„Chtěl jsem po panu Tomanovi, aby nám dal garance, že po dokončení silnice R35 u nás už nákladní doprava nebude. Přislíbil mi, že ano. Prý by to neměl být problém,“ řekl našemu Deníku starosta Opatovic nad Labem Pavel Kohout.

Momentálně však Opatovice prochází doslova zatěžkávací zkouškou, a to nejen nervů svých obyvatel. „Teď je to tady opravdu hrozné, navíc je v obci uzavírka,“ říká první muž Opatovic. Podle něj se prý nyní jedná o tom, že by přes obec jezdily náklaďáky jen s opravdu nutnou navážkou. „Do oblasti, kde se nyní staví, se naváží milion dvě stě tisíc kubíků zeminy! Jen pro srovnání: na stavbu Paláce Pardubice na Masarykově náměstí je údajně potřeba jen sto tisíc kubíků,“ konstatuje Pavel Kohout.

Pokud se však úsek silnice skutečně dostaví a v jeho návaznosti se dodělá i R37 z Březhradu do Opatovic, měla by být složitá dopravní situace v Opatovicích vyřešena. Zatím je však prý neúnosná. „Žádné stížnosti od občanů jsem na toto téma na krajském úřadě nezaznamenal,“ řekl nám Ivo Toman. „Bydlím přímo u silnice. Ty otřesy jsou hrozné. Těžká kamionová doprava nám doslova likviduje barák,“ řekl nám nedávno jeden z obyvatel obce mezi Pardubicemi a Hradcem Králové.