Pouze málokterý „nehradečák“ na zastávce MHD Hlavní nádraží pochopí, odkud jezdí trolejbusy.

Šipka na velké tabuli u digitálního panelu mu to sice ukazuje, ale text na tabuli je příliš stručný.
Neobsahuje podstatnou informaci, že tyto linky mají svou provizorní zastávku u „Koruny“ a především jakou vzdálenost k ní bude nutné urazit.

Často se musí ptát na cestu


„Ze začátku pro mě byla situace na nádraží dost komplikovaná. Že trolejbusy jezdí odjinud, jsem netušila a bloudila jsem spolu s kamarádkou. Navíc linkové autobusy staví jinde, než jak je uvedené v jízdních řádech. Na cestu se mě ptalo několik lidí,“ řekla dvacetiletá Alena Zavřelová z Dolního Újezdu u Litomyšle.

Rekonstrukce Riegrova náměstí začala 1. června. Trolejbusy MHD číslo jedna, dva, tři, šest a sedm byly odsunuty na provizorní točnu „Koruna“ a dálkové autobusy k Amber Hotelu Černigov. A cestující mají od té doby na problémy s orientací zaděláno.

Potíže se značením mají i cestující na regionálních autobusových a dálkových spojích. Z informační tabule před hotelem Černigov by mělo být patrné, že autobusy regionálních linek odjíždějí z „Koruny“ a dálkové od hotelu. Vzhledem k terénu je však špatně orientována, a proto člověku v časové tísni nepomůže.

„Informacím, kde při započaté rekonstrukci Riegrova náměstí budou stát autobusy a trolejbusy MHD, jsme věnovali velkou pozornost, včetně několikadenní asistence dispečera na místě. Na základě poznatků z prvních dnů změny jsme označení doplňovali a od té doby jsme ze strany cestujících nezaznamenali žádnou stížnost,“ sdělil vedoucí střediska MHD Leo Sedláček.

Na malém prostoru před hotelem je nyní umístěno sedm autobusových zastávek.

V době dopravní špičky tu přesto není situace přehledná, a lidé musí „svůj“ autobus hledat. „Ano, problém může nastat kolem 15. hodiny, kdy přijíždí nejvíc autobusů. Je to ale také chyba řidičů. Někteří nezastavují na předepsaných zastávkách,“ přiznal technolog veřejné dopravy Tomáš Jurček z firmy Oredo. Se stížnostmi na značení se v jejich firmě také nesetkali.

Značení pro autobusovou i městskou hromadnou dopravu zpracovávala firma Metroprojekt.

Redakce Hradeckého deníku obdržela k tématu rekonstrukce Riegrova náměstí také čtenářské ohlasy:

Změny v hradecké dopravě? Zahrajme si na schovávanou!

Kvůli výstavbě terminálu hromadné dopravy a rekonstrukci Riegrova náměstí bylo nutné od pátku 1. 6. přesunout zastávky městské hromadné dopravy i autobusových linek. Už dopoledne však ukázalo, že si stavební práce vyžádají od cestujících notnou dávku trpělivosti i detektivního talentu.

Právě od pátku 1. 6. byla stanoviště všech trolejbusových linek hradecké MHD přemístěna ze zastávky Hlavní nádraží na provizorní točnu v Puškinově ulici, Korunu. Autobusové linky MHD před budovou hlavního nádraží zůstaly – ačkoliv posunuty o asi 100 metrů.

Ten, kdo ale chtěl dnes z města odjet autobusem, vrátil se nedobrovolně do dětských let. Musel si totiž zahrát na schovávanou. Kam se totiž „ukryly“ zastávky autobusových linek, nebylo očividně jasné téměř nikomu. Dobrodružnou cestu s prvky detektivky jsem absolvovala i já.

Nejprve jsem naivně postávala na původních stanovištích autobusů. Až bagry vyhrnující ze země kostky mě upozornily, že se „něco děje“. Na radu jedné důchodkyně jsem se přesunula ke Koruně, odkud prý právě ode dneška budou odjíždět všechny linky – regionální i dálkové. Obtěžkaná zavazadly hledám na Koruně stanoviště, odkud má vyjet ten „můj“ autobus. Obejdu všechny, žádné ale pro můj směr.

A nejsem sama. Další lidé se také tváří stejně marně jako já a tápají očima po schématu na tabuli, která by měla cestujícím napovědět, odkud nastoupit na svůj spoj. Náčrt je však tak názorně vyvedený, že z něj nevyluštím vůbec nic. Když už se jako spousta jiných chci usadit na jeden z patníků, poradí mi jeden z čekajících, že nějaké autobusy odjíždí i od hotelu Černigov. Jeho názor mi sice vehementně vyvrací opodál stojící paní, ale já to risknu, a ačkoliv už dávno nastal čas odjezdu, vracím se zpět na Riegrovo náměstí. Tam za chvíli přijíždí i „můj“ autobus. Ne všichni měli štěstí a dost sil jako já.

Zbývá jen z pohledu všech cestujících do Hradce Králové i přes něj doufat, že po špatných zkušenostech z prvního dne bude vylepšeno dosavadní značení všech dopravních změn, popř. že stavební práce snad nebudou probíhat příliš dlouho.