Rekonstrukce parku Na Špici dostává jasné obrysy. S blížícím se ukončením prací přibývá lidí, kteří se chtějí podívat, co pod rukama stavbařů vzniklo.

„Porušují zákaz vstupu na stavbu, ohrožují svou bezpečnost a ztěžují práci stavební firmě. Park přitom bude otevřen zhruba za měsíc," sdělila Nataša Hradní z tiskového úseku pardubické radnice.

Zbytečný risk

„Každý, kdo se do parku v těchto dnech vydá, si musí uvědomit, že velmi riskuje. Je to stavba jako každá jiná, ostatně, na zákaz vstupu upozorňují velké tabule. Je až zarážející, kolik lidí neodolá a jde se podívat, jak práce pokročily, zda jsou na Čičáku labutě a podobně," prohlásila koordinátorka projektu Kateřina Sedláčková.

Revitalizace parku Na Špici začala v dubnu letošního roku. Projekt za bezmála 36 milionů korun je spolufinancován Evropskou unií a měl by být hotov ještě letos. „Park bude otevřen po kolaudaci, předpokládáme, že v polovině prosince. Moc prosíme všechny nedočkavé, aby vydrželi a na stavbu nevstupovali," dodala Kateřina Sedláčková.

Opravy parku Na Špici v Pardubicích by měly být dokončeny ještě v listopadu.
„Termíny bývají vždycky napjaté, ale zatím vše stíháme v pohodě. Park předáváme posledního listopadu, ale neznamená to, že 1. prosince tam mohou lidé. Kolaudační řízení může trvat dva dny i dva týdny," prozradil hlavní stavbyvedoucí Petr Skřivánek.

Nová lávka

Dělníci teď například dokončují vnitřní vybavení pavilonu u vodní plochy Čičák, z jehož terasy bude možné pozorovat vodní ptáky. Objekt bude poskytovat zázemí sportovcům nebo rodinám s dětmi.

Už v létě instalovali novou dřevěnou lávku přes Chrudimku. Lávka je hodně klenutá a bez pomoci ji například vozíčkáři nezvládnou překonat. Vyloučen bude také provoz cyklistů. Před mostem budou muset sesednout z kola.
V parku je nově vysázeno více než 200 stromů a desítky keřů. „Kácelo se minimálně, zeleně méně nebude. Nové cesty jsme nedělali, opravili jsme asfaltové stezky a štěrkové plochy jsme vydláždili," prohlásil Petr Skřivánek.

Evropské dotace

Po dokončení má park také nabídnout nové víceúčelové a dětské hřiště.

„Revitalizaci parku za 33 milionů korun hradí město 85 procenty z evropských dotací," řekla Nataša Hradní z tiskového úseku radnice.