Hlasy Deníku.Hlasy Deníku.Zdroj: Deník

Neteř odjela na týdenní dovolenou a svěřila mi Montyho. Taková zodpovědnost! Pro upřesnění – Monty je morče, žádné dítě, nýbrž čtyřleté, zcela dospělé morče, ale to na věci mnoho nemění. O morčatech nic nevím, netuším, co jedía jak často, kdy měnit podestýlku, jakou teplotu v pokoji udržovat ani jak často větrat, aniž bych Montyho vystavila přehřátí či naopak nachlazení. A že je větrat zapotřebí, jsem zjistila velice záhy…

„Monty není moc společenský,“ řekla mi neteř, když mi předávala klec zabírající skoro půlku bývalého dětského pokoje. „Je docela dobře možné, že si zaleze do svého domkua celou dobu ho ani neuvidíš,“ dodala a podala mi několik tašek. Jednu napěchovanou senem, druhou podestýlkou, třetí suchým krmením pro morčata a čtvrtou rozmanitou zeleninou. V tu chvíli jsem pochopila, že budu potřebovat odbornou radu a obrátila jsem se na internet.

Miroslav Kalousek
Příklad cynismu bývalých estébáků

Péče o morče není nic jednoduchého, opravdu ne. Senoa suchá strava doplněnáo vitamíny a minerály se má podávat denně, zelenina v množství odváženém podle druhu. Řapíkatý celer se servíruje každý den, mrkev třikrát do týdne, květák maximálně jednou týdně a kousek kedlubny tak jednou za měsíc.A hlavně nezapomenout na vodu!

Alena Mornštajnová
je spisovatelka.

Všechno o stravě jsem si tedy pečlivě nastudovala, ale mnohem větší starosti mi dělala Montyho psychika. Neteř měla pravdu. Morče jsem téměř neviděla. A přitom jsem se tak snažila! Mluvila jsem na něj tím nejmilejším tónem, kterého jsem schopna, chodila jsem kolem něj po špičkách a pokaždé, když jsem mu naservírovala oblíbenou pochoutku, dopodrobna jsem mu tichým hlasem – abych ho nevyděsila – vyprávěla, jak jsem mu jídlo připravila. Vycházela jsem z toho, že nikdo nechce být týden sám – ani morče.

Monty nevystrčil ze svého domku ani nos, a kdyby z klece nemizelo jídlo a nepřibývaly v ní bobky, myslela bych si, že je z morčete nebožtík.

Opět jsem se rozhodla vyhledat radu na internetua našla jsem pár rad, které jsem ale v mé situaci vyhodnotila jako neužitečné. Usoudila jsem, že to Monty bude muset se mnou prostě vydržet, a pak jsem překlikla na nejnovější zprávy ze světa. Je dobré vědět, co se děje za dveřmi bytu a hranicemi země, i když už dávno vím, že mi novinky náladu nevylepší. A opravdu:

Na Jihlavsku trojice mladíků přepadla muže a okradla ho.

Kvůli klům je v Africe zavražděno šest slonů z deseti.

Generál Petr Pavel
Afghánistán, růžové brýle politiků a naděje, která není strategie

Počet obětí zemětřesení na Haiti roste. Humanitární pomoc se k potřebným nemůže dostat kvůli loupežným gangům ovládajícím cesty.

Planeta se vlivem klimatických změn způsobených člověkem otepluje. Kvůli suchu hrozí v mnoha afrických zemích hladomory.

Talibán dobil Kábul. Lidé prchají ze země, přibývají mrtví…

Zavřela jsem prohlížeča vstala od počítače. Asi jsem právě pochopila, proč s námi, lidmi, nechce Monty nic mít.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.