Premiér Babiš po tiskovce ministrů školství a zdravotnictví zjistil, že rodiče i učitelé si klepou na čelo, takže opatření s odkazem na „zdravý selský rozum“ sepsul. Den poté byl na světě nový pokyn, který ústenky ve školách zrušil en bloc. Pak se ovšem začali ve školách scházet pedagogové a viry se jaly rejdit.Kolem dvaceti školních zařízení tak 1. září zůstalo zavřených. Ředitelé jsou z toho na mrtvici, protože veškerá odpovědnost teď leží na nich, když si politici umyli ruce.

Děckovné

To v obecné rovině není špatně, ale v případě covid-19 a nošení roušek mělo být naprosto zřejmé, kdy a kde si je musejí bez řečí nasadit všichni. Vládní zmocněnec Roman Prymula tvrdí, že brzy bude rouškování ve společných částech škol povinné. Podle něj měl být ministerský manuál podrobnější, aby z něj třeba jasně vyplývalo, koho poslat do karantény. Kdo tady spadl z višně?

Ministr školství Robert Plaga by si měl dupnout a trvat na jednoznačném pokynu, z něhož by i člověk mdlého rozumu pochopil, za jakých okolností je nutné si ve škole zakrýt nos a ústa. Chvíle na ráznost právě nastala.

Od „vězení“ k techtlení: chce to střední cestu