Otázka ovšem nezní, zda nefunguje Antibabiš, ale jak funguje Babiš? Na jižní Moravě evidentně blbě. Když z protikorupčního hnutí odejde jeho místopředseda kvůli „napojení některých organizací ANO na podsvětí“, je to na pováženou.

Na dovolenou? Kamkoli

Petr Vokřál byl úspěšný a nepopulistický brněnský primátor (inicioval omluvu a každoroční pouť smíření za oběti poválečného odsunu německého obyvatelstva; byl připraven přijmout desítky uprchlíků). Vyhrál dvoje komunální volby a měl být lídrem ANO v letošním krajském klání. Vzdal to. Nechtěl mít nic společného s mafiánskou chobotnicí kolem bývalého místostarosty Brna-střed Jiřího Švachuly.

Když jsem se na tento skandál před několika měsíci ptala šéfa hnutí Babiše, odvětil: „A co já s tím? Švachula už není členem ANO.“ Teď už jím nebude ani Petr Vokřál. Kvůli praktikám, které se nijak neliší od kmotrovských dob ODS nebo ČSSD. A od toho dát ruce pryč Babiš nemůže. Jinak jeho vstup do politiky bude spojován s tím, proti čemu kdysi tak razantně brojil – se snahou si jejím prostřednictvím nakrást nebo pojistit vlastní byznys.

Čeští premiéři: křiví svědkové politiky