Základní lidská potřeba. Spánek je důležitý pro každého, sportovce nevyjímaje. U nich se klade důraz na výkon a špatné vyspání se může projevit. A stejně jako v případě obyčejných lidí může klidný spánek narušit bolest. Nebo narození dítěte. A to je případ Viktora Půlpána, pardubického basketbalisty. Před třemi měsíci přivítal na světě dceru Viktorii.

„Čekal jsem, že nebudu spát skoro vůbec. Musím to ale zaklepat, protože malá je úplně zlatá. Dáváme ji spát v osm večer a ona klidně spí i dvanáct hodin. Je to stejné, jako když jsme ji neměli,“ pochvaluje si.

„Někdy jsem vzhůru dřív než ona. Nevadí mi to, nejsem sova. Vstanu a jsou si zastřílet,“ přidává k dobru.

Tak to má někdo štěstí. Novorozeně ve stejné místnosti a může spát celou noc.

„Překvapuje mě, že k ní zatím nemusíme vůbec vstávat. Za celou dobu mě vzbudila asi dvakrát,“ konstatuje spokojeně Půlpán, který prý má lehké spaní.

„Jak jsme se přestěhovali, tak bydlíme kousek od silnice. Ze začátku jsem s tím měl problémy. Spánek mám slabý ale partnerka ještě slabší. Co se týče, Viktorky tak je ostražitější. Máme ale monitor dech miminka, navíc spí skoro vedle ní,“ podotýká.

Pro sportovce je kromě nočního spánku kolikrát stěžejní také odpolední.

„Teď mám program po obědě jasně nalinkovaný (úsměv). Chodíme ven se s malou projít. Pouze v den zápasu si jdu na hoďku lehnout. Většinou usnu a když ne, tak alespoň relaxuji,“ poodhaluje rozehrávač Beksy.

Jít si lehnout v průběhu dne může člověka rozhodit.

„Já se budím v pohodě. Odpočatý, připravený na další činnosti. Odpolední odpočinek mi pomáhá. Kdybych byl rozlámaný, tak si lehnout nechodím,“ dodává.

Sportovcům se nabízí doplnit spánkem síly také při cestování k utkáním.

„Když jedeme, nebo letíme k zápasu, tak většinou usnu. Nasadím si sluchátka a nic nevnímám. Pouze v autě nezaberu,“ uzavírá spánkové téma Viktor Půlpán.

Šimon Puršl
Mladé pušky Vyorala s MVP Puršlem a Pavlovič