Ladí formu. České basketbalistky se svědomitě připravují na evropský šampionát. Testem momentální výkonnosti se stal mezinárodní turnaj, který se uskutečnil v pražské hale na Královce. Reprezentační týmy se střetly systémem každý s každým. Prvenství si odvezly domu Lotyšsko. Tedy jedna ze dvou zemí, kde se Eurobasketbal 2019 pořádá. Lvice braly druhou příčku.

DVĚ VÝHRY ZE TŘÍ

V hlavním městě České republiky se představily tři účastnické země mistrovství starého kontinentu. Kromě domácího týmu, ještě Maďarsko a Lotyšsko. Čtvrtým do party byla Bosna a Hercegovina. Té postup mezi evropskou elitu unikl jen těsně.

Do první prověrky vstoupily Češky v silnějším složení než do dvojzápasu s Portugalskem. Tedy s uzdravenými Alenou Hanušovou a Kateřinou Elhotovou. Naopak chyběla Romana Hejdová, která bojuje se zánětem spojivek. Tři čtvrtiny si držely Maďarky na distanc. V té čtvrté ale nemohly trefit koš z ničeho a tak mohly být rády za výhru 65:58. Jenže znovu přišly o Hanušovou.

Ostřílená pivotka chyběla zejména v utkání proti Lotyšsku. Domácí hráčky po celé utkání nenašly na soupeřky protizbraň a nakonec prohrály 63:69.

Pro závěrečném vystoupení vypadla ze sestavy ještě Klára Vojtíková. Bosna trápila Lvice jenom v první čtvrtině. Ve zbytku zápasu už národní tým dominoval a zvítězil hladce 86:54.

Zdroj: ČBF/David Šváb

Královehradecká Klára Vojtíková se snaží překonat lotyšskou závoru.

NENÍ NÁHRADA

„Byl to dobrý turnaj. Střetli jsme se s kvalitními účastníky. Snažili jsme se dát prostor všem hráčkám. Líbilo se mi, že proti Lotyšsku i Bosně jsme měli málo ztrát. Nechci se vymlouvat na absence, ale v některých chvílích nemáme jak nahradit hráčky jako jsou Kia Vaughnová, Alena Hanušová, nebo Julča Reisingerová,“ podotýká trenér Štefan Svitek.

 Ze zástupkyní východních Čech odehrála všechny zápasy Renáta Březinová (celkem 19 bodů) jeden Klára Vojtíková (4 body). Naopak do hry nezasáhla Pamela Therese Effangová.