Na to se nezapomíná! Pardubičtí basketbalisté si v této sezoně připomenou dvě významné historické události. Ty se nesmazatelně zapsaly do historie pardubického basketbalu, ale i do toho českého.

Ta první je stará čtvrt století a svým způsobem je i milníkem v českém basketbalu. Jde o Český pohár, jehož vůbec první ročník se hrál v sezoně 1993/94 a prvním vítězem se stali basketbalisté BHC SKP Pardubice. Bylo to také 27. února 1994. Na další vítězství v této druhé české nejprestižnější soutěži musel pardubický basketbal čekat až do roku 2016.

Přežehlili Vyšehrad

Připomeňme si tento historický úspěch, který pardubickému klubu podruhé v jeho historii otevřel cestu do pohárové Evropy.

Finálový turnaj premiérového ročníku Českého poháru se konal ve Žďáru nad Sázavou, kam se sjely týmy Chán Vyšehrad, Tonak Nový Jičín, BHC SKP Pardubice a Loko Ústí nad Labem. V semifinále si pardubičtí hráči, oslabeni o Vladana Vahalu, si poradili s Vyšehradem. Jak ukazuje konečný výsledek, vítězové měli utkání od začátku do konce ve svých rukách. Výhra nasměrovala tým do finále, ve kterém čekal vítěz druhého semifinále, Tonak Nový Jičín. Ten také poměrně snadno přehrál Ústí nad Labem.

Drama až do klaksonu

Pardubičtí trenéři Václav Jalovecký a Jan Faltýnek poslali do finálového duelu základní pětku Zajíc, Kolář, Urbánek, Kulich a Peterka. Soupeř vedený trenérem Zdeňkem Hummelem začal s kvintetem Fajta, Šaptala, Pekárek, J. Musil a Kovář. Skóre utkání otevřel už po pár vteřinách Peterka. Pardubičtí hráči už navrch a seč se moravský celek snažil sebevíc, zbylo mu jen dotahovat náskok Východočechů. Nepomohl jim ani výborný ukrajinský hráč Andrej Šaptala, který se marně snažil o zlomení převahy týmu kolem zkušeného Miloše Kulicha. Ve 23. minutě vedl BHC SKP už 46:31, ale definitiva to ještě nebyla. Rozjetý pardubický tým totiž zbrzdily páté fauly podkošových Kulicha a Trnky ve 29. a 33. minutě. Oslabení soupeře Tonak využil ke korekci průběžného stavu, přesto necelou minutu před koncem jsme vedli 75:68. Zoufalý nápor Hummelova týmu se promítl do snížení 75:72. Pečeť výsledku dodal deset vteřin před koncem Kolář, který ukázal pevné nervy, když proměnil oba trestné hody. A ryze český tým mohl začít slavit.

Triumf v Českém poháru vynesl pardubickému mužstvu účast v Poháru vítězů pohárů. V něm ale na podzim prohrál s rakouským St. Pölten 71:76 a 86:89.   (fn)

Ilustrační foto
Studánka se v zimě zakalila...

Vítězné tažení Final Four 1994
1. semifinále: BHC SKP Pardubice – Chán Vyšehrad 107:83. Body Pardubic: Peterka 26, Zajíc 18, Šenkýř 16, Kulich 14, Kořínek 12, Urbánek a Petr Welsch po 7, Musil 3, Svoboda a Kolář po 2.

2. semifinále: Tonak Nový Jičín – Ústí nad Labem 100:89.

Finále: BHC SKP Pardubice – Tonak Nový Jičín 77:74.
Body: Peterka 17, Šenkýř a Urbánek po 13, Zajíc 11, Trnka 10, Kulich 6, Kořínek 4, Kolář 3. Vítězný tým BHC SKP Pardubice tvořili: Martin Kořínek, Petr Welsch, Jiří Šenkýř, Pavel Zajíc, Jan Kolář, Radek Svoboda, Tomáš Urbánek, Miloš Kulich, Jiří Trnka, David Musil, Lubomír Peterka. Kvůli akutní operaci slepého střeva chyběl týmu skórér Vladan Vahala.