A když ano, tak: „Budou hrát jen ti, co se z toho, s prominutím, nepodělají.“ Po prvním, večerním, tréninku se rozhodlo o nominaci hráčů pro toto druhé utkání kvalifikace mistrovství Evropy. Nechybí v ní ani Patrik Auda, který v pátek proti Dánsku v Pardubicích nenastoupil kvůli zranění kotníku.

Jak se vám pozdával výkon omlazeného národního týmu proti Dánsku?
V utkání se objevovaly světlé momenty a chvílemi byl náš výkon syrový. První věc pro zápasy na reprezentační úrovni je ta, že kluci musí sklepat nervozitu. Přeci jenom hrát za národní tým, to není jen tak. Ještě před tolika lidmi, které do Pardubic dorazili. Dalším faktorem je souhra jak v obraně, tak v útoku. Měli jsme spolu tři, čtyři dny tréninku a hráči ještě nejsou na sebe zvyklí. Těch úspěchů jsme dosáhli, hlavně proto, že kluci už měli naučené systémy na obou polovinách hřiště. Noví kluci se musí do těch systémů zabudovávat. To samozřejmě bud chvíli trvat.

Dánsko jste zdolali 75:71, tedy stejně jako v drtivé většině případů domácích zápasů kvalifikace to bylo do deseti bodů. Rádi takto servírujete divákům drama, abyste je udrželi v sedačkách do závěrečného klaksonu?
No to ne. Každý chce vyhrát a nechce se u toho moc stresovat. Koncovky v basketbale jsou vždycky zrádné. Je to rychlá hra a v posledních minutách i vteřinách se může stát cokoli. Takže rozhodně neděláme záměrně zajímavou podívanou až do konce zápasů. Nicméně musíme si uvědomit fakt, že se Evropa vyrovnává. Musíme také přijímat roli favoritů a potvrdit ji, není pokaždé lehké. Dáni se do Pardubic velice těšilo, protože nikdy prý nehráli v tak hezkém prostředí. Podobné týmy hrají bez zábran, protože nemají co ztratit.

Na druhou stranu jistě mi potvrdíte, že každá zvládnutá koncovka tým posílí. A hlavně mladý tým. Co vy na to?
Je tomu tak. Nálada v týmu je po takovémto vítězství hrozně důležitá. Přesouvá se na trénink i do dalších zápasů. Kdo někdy dělal kolektivní sport, tak ví, že po sérii proher může nastat krize. Naštěstí náš tým je úspěšný už pár let. Daří se nám zapracovávat nové a nové hráče. Celkově je atmosféra v našem týmu dobrá.

Ještě jeden poznatek. Vždy, když teklo českému týmu do bot, poslali jste na hřiště nymburské hráče. Byl to dlouhodobý záměr, nebo to vyplunulo ze situací?
Jednalo se o promyšlený tah. Nymburští hráči odehráli těžké zápasy v Lize mistrů. Mají řadu zkušeností a jsou spolu sehraní. V tu chvíli se nabízí nymburská varianta. Ať už čtyři plus rozehrávač odjinud či dokonce celá pětice.

Uzavřeme kapitolu Dánsko a otočme list směrem k Litvě. Co jste říkal na její prohru o dvacet v Belgii?
Bylo to pro mě velké překvapení. Aniž bych chtěl snižovat schopnosti Belgičanů, tak Litva je největším favoritem naší skupiny. Pochopitelně, jak jsou kvalifikace ovlivněné tím, že nominace jednotlivých týmů nejsou nejsilnější, bez hráčů NBA a Euroligy, tak Belgičané využili domácího prostředí. Nutno podotknout, že hráli velmi dobře.

V jednu chvíli Litevci ztráceli téměř čtyřicet bodů.
Belgie hrála s obrovskou energií a Litevce nachytala na švestkách. Využila toho, že soupeř byl ze začátku hodně profesorský. A to jim nevyplatilo. Už to vypadalo na pořádný debakl. V poslední čtvrtině však Litva ukázala svou pravou tvář. Začala hrát velmi rychle a agresivně. Myslím si, že předvedli, jak budou hrát proti nám. Výrazně manko stáhli, přesto prohra o dvacet bodů…

Dopadne podle vás takové ponížení na psychiku litevských hráčů, nebo je to naopak doma namotivuje k rehabilitaci?
Těžko soudit. Do hlav jim nevidím. Každopádně po takovéto prohře se většinou tým dokáže zkoncentrovat. Očekávám, že je přijde podpořit plná hala, která má kapacitu přes deset tisíc. V Litvě je basketbal sportem číslo jedna, berou ho skoro jako náboženství. Její hráči se nemohou dovolit nějaký exces. Pro nás to bude ještě těžší, než kdyby Belgii porazili a proti nám mohli nastoupit ne tolik soustředění. Mám za to, že nevypustí jedinou pasáž v utkání. Navíc basketbal se hraje pod košem a tam mají Litevci ohromnou sílu.

V Číně jste skautovali soupeře do červených očí. Stihli jste si nastudovat i Litevce?
Ano, jejich zápas v Belgii jsme viděli třikrát. Vytáhli jsme si speciálně některé hráče. Tři, čtyři z nich byli na mistrovství světa. V kádru mají ještě více nových, mladých hráčů než my. Sám jsem velice zvědav, jak se bude zápas vyvíjet a kdo ho lépe zvládne.

Na rozdíl od Litvy České republice jde v kvalifikaci maximálně o prestiž a nepropadnutí z top ten světového žebříčku. Nicméně hráči unisono tvrdí, že chtějí každý zápas vyhrát. Sympatické že?
Nikdo nechce prohrát, to je první věc. A kdo říká, že se hraje jen o prestiž a světový žebříček, tak to není málo. Vítězství z Litvy by se z obou hledisek počítalo hodně. Máme vysoký rating a bylo by škoda si ho pokazit. Ono totiž při nasazování do skupin závěrečného šampionátu je rozdíl, jestli jste v prvním, druhém nebo třetím koši.

Zmínil jste fakt vyprodané haly s desetitisícovou návštěvou. Nerozklepou se mladým klukům nohy?
No, ono ani starší hráči nejsou zvyklí hrát před tolika lidmi. Uvidíme. Budeme reagovat na vzniklé situace, klidně častěji střídat. Na palubovce se udrží jen ti, co se z toho, s prominutím, nepodělají.

Návrat Audy a první zápasová nominace pro Farského

Vilnius, 23. února 2020

Čeští basketbalisté odstartovali kvalifikaci o EuroBasket 2021 na výbornou, když před domácím publikem uhájili vítězství nad Dánskem. Dneska ráno se už přesunuli do Litvy, aby v zemi basketbalu zaslíbené sehráli své druhé a v tomto okně poslední kvalifikační utkání. K němu nastoupí zítra večer před očekávanou vysokou návštěvou.

Oba celky půjdou do zápasu v opačném rozpoložení. Zatímco Češi i přes výrazné změny v kádru oproti světovému šampionátu nakonec v těsné koncovce přehráli Dánsko o čtyři body, Litevci padli v Belgii rozdílem jedenadvaceti bodů. Druhou prohru v řadě by už litevské odborné publikum zvyklé na sbírání úspěchů kousalo asi složitě.

„Je to překvapení. Aniž bych chtěl snižovat Belgičany, tak Litva je favorit skupiny. Samozřejmě, ty výsledky jsou ovlivňovány nominací hráčů, kteří zde jsou a naopak z nejrůznějších důvodů být nemohou. Belgičané využili domácího prostředí. Hráli velmi dobře, s velkou energií a trošky nachytali Litevce, kteří byli ze začátku studení a hráli až moc profesorsky,“ všiml si asistent trenéra Ginzburga Petr Czudek.

„V poslední čtvrtině ale Litevci ukázali svou tvář a začali hrát hodně agresivně a rychle. Ukázali, jak asi budou hrát zítra proti nám. Tam svou ztrátu snížili,“ varuje. A přidává další důležitý fakt: „Po takové výhře se dokáže tým často zkoncentrovat. Čeká nás tu zítra 11 tisíc lidí. V Litvě je basketbal skoro jako náboženství a nemohou si dovolit žádný exces. Paradoxně to je pro nás ještě těžší, než kdyby byli uspokojení a nastoupili nesoustředění jako v Belgii. Teď nevypustí ani jednu pasáž.“

Trenér Ginzburg udělal v sestavě oproti zápasu s Dánskem dvě změny. Obě se týkají postu pivota. Doma zůstal opavský centr Václav Bujnoch. Toho v sestavě nahradil už uzdravený Patrik Auda. Místo na soupisce a pouze na lavičce si pak prohodili dva benjamínci týmu. Reprezentační premiéru si může připsat Radek Farský, naopak další minuty ke svým premiérovým nepřidá Luboš Kovář.

„Říká se, že nám jde jen o prestiž a ranking. Ale to není málo. Vítězství z Litvy by se počítalo hodně. A o ranking nám jde taky. Teď ho máme dobrý a můžeme ho třeba ještě vylepšit. Na nasazení do skupin EuroBasketu bude hodně záležet,“ má tým podle Czudka o motivaci postaráno.

Zápas proti Litvě začíná ve Vilniusu v pondělí v 18:30 českého času. Přímým přenosem ho vysílá stanice ČT Sport.

Nominace na utkání v Litvě: Patrik Auda, pivot 206, 1989 (Boulazac Basket Dordogne (FRA)), Jaromír Bohačík, křídlo 197, 1992 (ERA Basketball Nymburk), Radek Farský křídlo 194, 1999 (mmcité1 Basket Brno), Vojtěch Hruban křídlo, 202 1989 (ERA Basketball Nymburk), Vít Krejčí rozehrávač 199, 2000 (Casademont Zaragoza (ESP)), Martin Kříž pivot, 200, 1993 (ERA Basketball Nymburk), Lukáš Palyza křídlo 202, 1989 (BK Olomoucko), Martin Peterka pivot 205, 1995 (ERA Basketball Nymburk), Šimon Puršl pivot, 204, 1997 (DEKSTONE Tuři Svitavy), Petr Šafarčík křídlo, 193, 1994 (ERA Basketball Nymburk), Jakub Šiřina rozehrávač, 186, 1987 (BK Opava), Tomáš Vyoral rozehrávač, 190, 1992 (BK JIP Pardubice)