O novém trestním zákoně se mluví již více než dvanáct let. Není už přece jen trochu pozdě?

Určitě je chyba, že se nový trestní zákon nepodařilo uvést do života dříve. Vždyť ten doposud platný, i přes všechny své novely, má základ v podobě, která byla schválena před více než čtyřiceti lety. V tomto směru jsme legislativně velmi pozadu. Třeba na Slovensku, kde vycházeli ze stejně starého trestního zákona, už rok platí nový.

Nejvýraznější změnou v navrhované podobě je snížení trestní odpovědnosti z panácti na čtrnáct let. Je to správný krok?

Uveďme si příklad. Stává se, že v případě skupinové kriminality mládeže na sebe berou vinu právě ti čtrnáctiletí, v tuto chvíli trestně nepostihnutelní. Navíc si myslím, že z hlediska vývoje osobnosti k sobě mají patnáctiletí a čtrnáctiletí velmi blízko, a proto snížení hranice vítám. Jedná se o progresivní a potřebnou změnu.

Může zpřísnění trestů přispět k lepší prevenci kriminality?

V podstatě ano, ale pouze v případě, že se s novým zákonem naučí pracovat soudci a státní zástupci. Pak to bude mít smysl.

Kdybyste mohl do nového zákona něco vložit, co by to bylo?

Chybí mi tam hlavně přísnější tresty, které by byly namířeny proti organizovanému obchodu s drogami. Současná podoba s vrchní patnáctiletou hranicí je v souvislosti s nebezpečností takového jednání v podstatě směšná. Tam by stálo za zvážení zvýšení vrchní hranice výjmečného trestu až na třicet let.

Zmínil jste se, že na Slovensku nová podoba zákona již funguje. Dají se český navrhovaný a slovenský platný zákon porovnat?

Především, jak jsem již řekl, to Slováci stihli mnohem dříve než my. To je nejdpodstatnější rozdíl, který již nemůžeme ovlivnit. Navíc se jim podařilo do zákona dostat například trest doživotí s vyloučením návratu. Je to v podstatě doživotí v pravém slova smyslu. U nás ale bude chybět, což považuji za velký nedostatek.

V návrhu se objevil i zákon o zabezpečovací detenci, což je nový typ ochranného opatření. Co to znamená v praxi?

Je to možnost izolovat nebezpečné psychopaty. Jedná se v podstatě o ochranné opatření s přísnějším vězeňským režimem. Rozdíl oproti současnosti je v tom, že nyní jsou takoví delikventi umístěni do léčebných zařízení, kde se jich personál bojí.