Kromě zmíněných strážníků se výcviku účastnilo i několik dalších kynologů, kteří cvičí psa k ochraně života a majetku. „Soustředění probíhá formou tábora a účastní se ho i rodinní příslušníci. Náplní tábora je tedy nejen samotný výcvik, ale i program pro děti. Letos jsme museli výcvik přizpůsobit velmi teplému počasí a aby se psi nepřetěžovali v horku, cvičili jsme hlavně ráno a vpodvečer. Nejvíce jsme se však zaměřili na noční výcvik,“ komentoval soustředění Jan Štěpánek.

Bohatý a pestrý byl i program pro děti. Výlety i hry, jako bylo hledání pokladu či indiánské odpoledne se střelbou z luku, zabavily nejen děti, ale často i jejich rodiče.

Hlavní náplní byl ale výcvik psů, a to i v situacích, které se při běžném výcviku dají jen těžko procvičit. „Vyzkoušeli jsme si ve velmi realistických podmínkách zákrok proti rozvášněným výtržníkům v restauraci, kdy jsme se zaměřili na námi používanou taktiku práce v týmu, při které je používán štít. Základ zákroku spočívá v tom, že kromě strážníků je štítem kryt i zasahující pes, aby nebyl ohrožován předměty, které na něj výtržníci hází. Štít je potom použit i ke znehybnění zadrženého výtržníka. To je však třeba důkladně nacvičit, jinak by při zákroku mohl například pes pokousat strážníka držícího štít, nebo by se mohl plést pod nohy,“ řekl našemu Deníku vrchní strážník bohdanečské městské policie Pavel Řehoř, který se se svým psem a společně s dalšími dvěma psovody a psy soustředění zúčastnil.

Taktika bohdanečských strážců pořádku se setkala s velkým ohlasem i u policistů a strážníků z jiných policejních sborů v okolí Náchodska a zřejmě ji budou při podobných akcích v budoucnu používat.

„Šlo o vzájemnou výměnu zkušenností. Nás například zaujala metoda pardubických strážníků, kteří se při zásahu proti rozvášněnému davu dorozumívají pomocí posunků, což je velmi praktické, neboť kvůli hluku není často slyšet vlastního slova,“ dodala pro náš Deník mladší strážník Aneta Hámorská, psovod MP Lázně Bohdaneč.