Akce, kterou vyhlásil ředitel Služby cizinecké policie v Praze, byla dosud největší od loňského prosince, kdy Česka republika vstoupila do „Schengenu“. Jejím smyslem bylo zaměření se na nelegální migraci, zvláště na osoby z bývalého Sovětského svazu, zejména pak na Čečence. Ti v současné době hojně přes české území odcházejí do Rakouska.

„Dopoledne se akce odehrávala hlavně na silnicích, odpoledne jsme se pak zaměřili na ubytovny, kde cizinci žijí,“ potvrdil našemu Deníku vedoucí inspekce cizinecké policie v Pardubicích Michal Řečínský.

Podle něj se na Pardubicku zúčastnilo akce na deset policistů. „Zkontrolovali jsme sto dvacet osob. Kdo neměl v pořádku doklady, případně zdravotní pojištění nebo se zdržoval jinde, než měl, byl vyřešen blokovou pokutou. Žádný velký problém ale nenastal a nikdo zadržen, popřípadě vyhoštěn, nebyl,“ upřesnil Michal Řečínský.

Přestože akce tak velkého rozsahu byla první, rozhodně prý nebyla poslední. Kontroly cizinců na našem území se budou konat i v budoucnu.