Na injekční stříkačky nenarazíte jen ulékaře, ale poslední dobou bohužel ina pardubických ulicích.

Jeden zpřípadů oznámil pardubickým policistům jeden chlapec. Tři kusy jehel našel ve staré pohozené ledničce usilážní jámy Blízko Starého Mateřova.

Druhý případ, oněmž jsme již informovali, oznámila pardubickým městským strážníkům maminka dvouletého chlapečka. Stříkačka, kterou dítě našlo, ležela ve větráku vnitrobloku doslova nastražená. „Jehla totiž čněla přímo do ulice a kdyby šel třeba někdo blízko zdi, mohl se oto poranit,“ uvedlamatka.

Pro jehlu si přijela hlídka strážníků, která ji odstranila uložením do speciálního boxu, stejně jako vposledním případě. Další použitou stříkačku totiž našli dva chlapci ve věku sedm a osm let. Ležela vtelefonní budce vblízkosti jedné dukelské základní školy, tedy vmístě, kudy denně projde několik stovekdětí!

„Naštěstí ve většině případů iděti vědí, jak správně reagovat díky preventivní práci, kterou na základních imateřských školách provádíme už dvanáct let,“ řekl Deník Pavel Čejka, mluvčí pardubických strážníků.

Vpřípadě, že použitou jehlu najdete, oznamte nález na linku 156a pro jistotu místo hlídejte do příjezdu policejní hlídky.

„Obecně můžeme říci, že počet takovýchto případů za poslední roky vzrostl, zejména vcentru Pardubic na místech blízko zábavních podniků, která nejsou příliš na očích– třeba parky, ve kterých jsou bohužel idětská hřiště,“ varuje PavelČejka.

 

Použité stříkačky jsou nebezpečný odpad

Z použité a odhozené injekční stříkačky vám hrozí přímo smrtelné nebezpečí. V případě, že se jedná skutečně o jehlu, kterou odhodil narkoman, hrozí při náhodném poranění nákaza nebezpečnou infekcí. Žloutenka nebo AIDS patří k těm nejhorším, ale zdaleka ne jediným hrozbám.

"S použitými injekčními stříkačkami zacházíme v nemocnici jako se zvlášť nebezpečným odpadem," říká tisková mluvčí pardubické nemocnice Ivana Faiklová. "Rozhodně žádná použitá injekční stříkačka nepatří do běžného odpadu nebo dokonce na ulici. Na každém nemocničním oddělení je pro jehly určen speciální sběrný box a minimálně jednou za den se jeho obsah posílá na likvidaci. Tu zajišťuje speciální spalovna přímo v areálu nemocnice," uvádí Faiklová.