Potýkají se s nimi také Pardubice. Kdo by neznal známé žebrající figurky neustále pod vlivem alkoholu. Na nádraží si na ně člověk jakž takž zvykl, ale zdá se, že tahle sorta lidí se tlačí i do středu města. V teplých dnech bezdomovci okupují obchodní dům Tesco a znepříjemňují návštěvníkům jejich nákupy.

S opilci pak v minulých dnech přišli do styku také policisté. Jednoho z nich nalezli strážníci městské policie při své obchůzce v sobotu po poledni na jednom dětském hřišti. „Ustlal si hned vedle dětské houpačky,“ potvrdil nám zástupce ředitele pardubické městské policie Pavel Čejka. Za veřejné pohoršení mu byla strážníky uložena bloková pokuta a z místa, které patří výhradně dětem, byl vykázán.

Další problémy s opilcem pak muži zákona řešili na nábřeží Závodu míru. „Byli jsme upozorněni, že se zde potuluje nějaké opilé individum a pokřikuje na kolemjdoucí. Navíc prý má v ruce veliký nůž,“ řekl nám jeden z pardubických strážníků. Strážníci tedy ihned vyrazili na místo, kde muže skutečně objevili. „Naši kluci ho však v mžiku odzbrojili, uložili mu citelnou blokovou pokutu a poslali ho pryč,“ popsal nám situaci Pavel Čejka z městské policie.

Opileckou lůzu však lze v těchto dnech spatřit také v Tyršových sadech. Možná i proto, že zde dosud stojí zřejmě největší squat v republice. Několik desítek let rozestavěná sportovní hala je sice kontrolována policejními hlídkami, ale přesto zde noc co noc přespávají lidé bez domova. V Tyršových sadech je v poslední době možné spatřit také jednonohého bezdomovce o berlích, který svým dotěrným žebráním a následnými urážkami otrávil život nejednomu slušnému člověku. A to nejen na nádraží, ale také u Tesca, u Intersparu či právě v Tyršových sadech.