„Lukáš Š. přišel do prodejny Jednoty krátce před zavíračkou, tedy před sedmnáctou hodinou. Uvnitř nikdo nebyl, mladík si chtěl koupit tatranku a pivo. Poté však vytáhl nůž, šermoval s ním před obličejem prodavačky a chtěl po ní peníze,“ popsal nám tehdejší událost jeden z pardubických policistů.

Žena však neztratila duchapřítomnost a peníze mu odmítla dát. Navíc začala křičet o pomoc. „To zřejmě muže vyděsilo natolik, že raději prodejnu hodně rychle opustil. Pivo a tatranku nechal na pultě,“ upřesnil policista.

Po pachateli, který byl trestán již v minulosti, policisté pátrali tři měsíce. V únoru letošního roku byl Lukáš Š. zadržen. Jeho další cesta pak vedla do vazební věznice. „Na lahvi piva byl jeho otisk. On se navíc k loupeži přiznal,“ řekl nám pardubický soudce Jan Šlosar, který se případem zabýval. Obžalovaný od Okresního soudu v Pardubicích „vyfasoval“ čtyři a půl roku nepodmíněně, přestože mohl být stíhán jako zvlášť nebezpečný recidivista. „Již dříve byl za loupež stíhán. Tehdy rovněž přepadl se zbraní. Odseděl si tři roky. Propuštěn byl 12. listopadu loňského roku. Za jedenáct dnů pak spáchal loupež v Černé za Bory…,“ upřesnil nám důvody možného stíhání jako nebezpečného recidivisty okresní soudce Jan Šlosar. V tom případě by Lukáši Š. hrozilo třináct roků!

„Odsoudil jsem ho na čtyři a půl roku. Stíhání za nebezpečnou recidivu se vyhnul tím, že nikomu neublížil. Navíc byl pod vlivem dalšího kumpána, který ho naváděl,“ upřesnil pardubický okresní soudce.

Rozsudek zatím nenabyl právní moci, neboť si obžalovaný ponechal lhůtu na rozmyšlenou.