Zloděj orchidejí letos opět udeřil a ze dvou lokalit v Orlických horách ukradl další stovky hlíz chráněného prstnance májového. Vzniklá škoda dosáhla již téměř milionu korun.

Botanik Chráněné krajinné oblasti Orlické hory Michal Gerža uvedl, že už v loňském roce došlo k podobnému případu. „Tehdy na Trčkovské louce a Velké louce někdo zlikvidoval čtyři sta jedinců této rostliny. Podali jsme trestní oznámení, ale pachatel se nenašel. Letos ve stejných lokalitách došlo k obdobnému případu a vyryty byly opět stovky rostlin,“ řekl botanik s tím, že celková škoda už se blíží k devíti stům tisícům korun.

O samotné květy zřejmě zlodějům nejde. „Rostliny jsou ulámené a zůstaly na loukách. Pachatelům jde o hlízy. Uvádí se, že je někdo použije ke konzumaci ve formě nápojů. Já za nejpravděpodobnější považuji možnost, že s nimi bude obchodovat,“ domýšlí se Michal Gerža. Dodal, že ale jde o méně atraktivní orchideje, které se velice špatně přesazují a jen těžko se na nových stanovištích ujmou.

Fakt, že orchideje potřebují k životu specializované podmínky, vede kriminalistu Richarda Chaloupku k úvaze, že hlízy budou využity k přípravě čaje. „Traduje se, že mají afrodisiakální účinky. Proto považuji za možné, že se někde budou ve formě čajů prodávat. Trestní oznámení jsme přijali a šetříme je. V případě, že bude pachatel dopaden, hrozí mu trest vězení až na tři roky,“ dodává kriminalista. Pachatel může být obviněn z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Podle Michala Gerži by další opakování krádeží mohlo skončit vyhubením tohoto druhu orchidejí.