Nejčastěji se v této statistice objevuje trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a padělání a pozměňování veřejné listiny. Obchodování s lidmi i padělání Cizinecká policie sleduje převážně pohyb osob v příhraniční oblasti, která je definována přibližně 25 kilometrovým pásmem směrem do vnitrozemí.

„V této oblasti se jedná například o nelegální překročení státní hranice, včetně převáděčství, padělání a pozměňování veřejné listiny, maření výkonu úředního rozhodnutí, ohrožování mravnosti, kup〜lířství, obchodování s lidmi, poškozování cizí věci, hanobení národa, rasy a přesvědčení a řada dalších násilných, majetkových a nedbalostních trestných činů,“ řekla tisková mluvčí Oblastního ředitelství SCPP Ivana Ježková.

Působnost cizinecké policie se ovšem neomezuje pouze na pohraniční pásmo. Celkem devět oddělení na území východních Čech (v každém bývalém okresním městě) má za úkol kromě povolování pobytu cizinců také odhalování trestných činů stejně jako v již zmíněném příhraničí. Ze sledovaných trestných činů je ve statistice nejvíce zastoupeno maření výkonu úředního rozhodnutí.

„Tohoto trestného činu se dopouštějí zejména cizinci se státní příslušností Ukrajina a Bělorusko. Obvykle nerespektují uložené správní vyhoštění, v daném termínu nevycestují a na území ČR se nadále pohybují nelegálně,“ Ježková. Mezi velmi obvyklé prohřešky proti zákonu patří rovněž padělání a pozměňování veřejné listiny.

„Nejčastějším prohřeškem je padělání nebo pozměňování cestovního pasu občany Ukrajiny,“ dodala.

Muž s dokladem ženy

Příslušníci cizinecké policie se setkávají při své službě i s kuriózními případy. Jeden z nich se stal začátkem prázdnin v Harrachově, kde byl zadržen jednačtyřicetiletý muž vietnamské národnosti. „Chtěl před policisty utéct a odjet přistaveným autobusem. To se mu ale nepodařilo a policisté ho dostihli. Při kontrole se prokazoval průkazem k povolení trvalého pobytu cizí ženy,“ uvedla Ježková.

Muže policie následně převezla do Hradce Králové, kde bylo srovnáním otisků s daktyloskopickou evidencí zjištěno, že se jedná o neúspěšného žadatele o azyl. „Cizinci bylo uloženo správní vyhoštění z území ČR na dobu pěti let a bude převezen do zařízení pro zajištění cizinců, kde vyčká na vystavení náhradních dokladů potřebných k vycestování,“ uzavřela jeden z mnoha příběhů Ivana Ježková.