Letos 26. dubna nejdříve krátce po půlnoci zapálil pohovku na půdě v Janáčkově ulici ve Vamberku, kde bydlel. Požárem ohrozil nejméně 19 z 35 obyvatel, kteří se v tu dobu v objektu nacházeli. Podle státního zástupce Milana Vacka obžalovaný v úmyslu přivodit si sexuální vzrušení požár nejméně patnáct minut pozoroval, poté z půdy odešel. Téhož dne večer v jiném neobydleném domě zapálil plakát. Přes rychlý zásah hasičů objekt z větší části shořel.

V noci z 19. na 20. května zapálil ve vamberské části Popluží suchou trávu, která prorůstala dřevěnou stěnou do hospodářské části obytného domu. Objekt z větší části shořel. Škoda dosáhla asi 1,6 milionu korun, když ohrožen ohněm byl další majetek za více než pět milionů korun.

Soud uložil Páchovi trest na samé spodní hranici zákonné trestní sazby. Podle předsedy senátu Petra Mráky soud přihlédl i k tomu, že se obžalovaný k trestným činům doznal. Protože se na jeho jednání podílely i pyrofilie a požití většího množství alkoholu, senát mu uložil také ambulantní ochrannou sexuologickou a protialkoholní léčbu.

Rozsudek není pravomocný. Pácha i státní zástupce Milan Vacek si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. „Podle soudních znalců by jeho pobyt na svobodě byl čím dál nebezpečnější, protože by zřejmě požáry stupňoval, aby dosáhl dráždění v důsledku sexuální úchylky,“ uvedl Vacek.