Stará známá pravda říká, že děti rády napodobují jednání dospělých. Stačí několik vteřin nepozornosti a zápalky či cigarety v rukou dětí mohou způsobit tragédii. Rodiče nebo babičky a dědečkové by měli vědět, s čím si jejich vnučka nebo vnuk hrají.

Zejména neposedné děti patří mezi rizikové skupiny, a to především během prázdnin, kdy využívají větších možností, jak se vyhnout dozoru dospělých a mnohdy se baví i nejrůznějšími nebezpečnými aktivitami. „Například chlapci se snaží před svými kamarády vytáhnout a lezou po skalách nebo do jeskyní a různých štol. Přeceňují své schopnosti v neznámém terénu, a když tyto případy neskončí smrtelným úrazem, mohou mluvit o mimořádném štěstí. V takovýchto případech záchrana života mnohdy závisí na rychlém zásahu jednotek požární ochrany a dalších složek integrovaného záchranného systému,“ uvedla pro náš Deník mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Podle ní se nesmí podceňovat ani možné nebezpečí při koupání či třeba sjíždění vodních toků. „Pozor na noční koupání, při němž mohou lidé ztratit orientaci či skákání do neznámé vody,“ nabádá dále Horáková.

I při výletech do přírody je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Je potřeba myslet na to, že kouření a rozdělávání ohňů v lese je zakázáno. Nebezpečí hrozí zvláště za suchého a teplého počasí. „To samé platí i u táboráků. Při jejich zakládání se v žádném případě nesmí zapomínat na právní předpisy, které upravují rozdělávání ohňů ve volné přírodě,“ varuje táborníky i „čundráky“ mluvčí krajských hasičů.