Jen za první čtyři měsíce letošního roku policie šetří v našem regionu čtrnáct případů týrání dítěte.

„A myslím si, že to je ještě malé číslo. Bylo by mnohem vyšší, kdyby se lidé víc dívali kolem sebe. Vždyť i případ v Kuřimi byl objeven naprostou náhodou,“ řekla Zinajda Havlová z východočeské pobočky Fondu ohrožených dětí v Pardubicích. Jedním z nejotřesnějších případů na východě Čech bylo devět let trvající bití dcery od šesti let věku a později i sexuální zneužívání jejím otcem. Matka se s kopanci často přidávala. U soudu otec předloni vyfasoval osm let žaláře a matka tříletou podmínku. Kde se to v rodičích bere? Analýzy jsou velmi překvapivé. Typickým tyranem svého dítěte je vzdělaný středoškolák či vysokoškolák s nadprůměrným příjmem.

„Je mýtus, že větší tendence k domácímu násilí mají nestudovaní. Rafinovaně ubližovat totiž umí právě ti vzdělaní. A dítě bývá nástrojem sporů mezi rodiči,“ podotkla Havlová.

Podle psychologů mohou být spouštěcím momentem týrání nenaplněné ambice a přehnaná ctižádostivost rodičů či nezvládnutí stresu. Vliv má i emoční prostředí, ve kterém tyranizující rodič vyrůstal.

„Je to podobné šikaně. Takový tyran může mít kvůli malému sebevědomí potřebu dokazovat si, že má autoritu, ostatní přehnaně kontroluje a chce vědět, že je pro ně nepostradatelný,“ přisvědčila psycholožka chrudimského krizového Centra J. J.Pestalozzi Petra Jendeková. Děti jsou navíc k jakýmkoliv projevům násilí v rodině velmi citlivé. „Bývá pro ně psychickým masakrem i týrání matky otcem, kdy je v `pouhé` pozici diváka,“ dodala Jendeková. Týrání dítěte je v rodinách podle psychologů však nejčastěji spojeno s terorem vůči ženě. Individuální týrání zaměřené jen na dítě bývá ojedinělé.

 

DOMÁCÍ NÁSILÍ V REGIONU

Počet případů „Týrání svěřené osoby a týrání osoby žijící ve společné domácnosti“:
rok 2005 64 případů
rok 200651 případů
Vysvětlivka: zahrnuje veškeré případy domácího násilí – na dětech, ženách, rodičích atd.

Počet týrání dětí od 1. 1. do
12. 5. 2007: 14 případů

Známé kauzy:
– v roce 2004 na Pardubicku 27letý týral a znásilnil tříletou holčičku - dceru družky. Byl odsouzen na 10 let.
– v roce 2004 na Hradecku 64letý otec týral a sexuálně zneužíval 15letou dceru. Odsouzen na osm let.