Tři ze čtyř stran jeho vilky v Rohenicích u Opočna (na snímku), která měla být brzy k nastěhování, jsou od shora dolů polité vyjetým olejem. Zničené jsou i krovy a stopy po stékajícím černém oleji jsou patrné i na zbrusu nové střeše. Na zadní straně domu pak vandal ještě dočmáral sprosté, zde nepublikovatelné urážky.

Kdo měl na policistu pifku? Nebo mu novou fasádu zničil bezdůvodně nějaký šílenec? Nebo to dokonce byla jen první výhrůžka? Nikdo neví.

U opočenské policie Hlávko zastává dobrou funkci. Je zástupcem velitele.

„Škoda na domě dosáhla půl milionu korun. Pachateli hrozí za poškozování cizí věci trest od šesti měsíců do tří let,“ sdělila policejní mluvčí Vlasta Lepková.

 

Útok vandala se odehrál kolem třetí hodiny ráno z neděle na pondělí. „O půl druhé se mi ještě nic podezřelého na omítce domu nezdálo. A když sousedé odjížděli ráno v pět do práce, byl prý postřik velmi čerstvý,“ řekla asi pětatřicetiletá žena z vilky opodál. Ve vesnici se teď nemluví o ničem jiném. Nablýskaná fasáda a střecha zbrusu nového domku se přes noc změnila k nepoznání. Před domem včera ještě stál kbelík se zbytkem vyjetého oleje, houbou a starým smetáčkem.„Bude to nejspíš zaměřené vůči mé osobě. Dělám totiž u policie dlouho. Kolegové z kriminálky ohledali místo činu a zajistili prázdný plastový sud, který tu pachatelé nechali na místě. Ti nalili látku i mezi okna, takže poničené jsou také vnitřní štuky,“ posteskl si poškozený policista Jaroslav Hlávko. „Ale pachatele najdeme a dopadneme,“ věří muž.

 

Zaměstnanci firmy, která dům policistovi stavěla, si lámali hlavu s tím, jak olej z omítky vůbec smýt. „Moc to nejde. Stříkáme ji vafkou, přidáváme do vody i jar, trochu lépe zabírá jen přípravek mafra,“ stěžoval si dělník. Ještě horší práce bude podle nich s dřevěnými krovy. A také s okny, která mají potřísněné rámy.