Příští rok na jaře bývalého „zdravotního bratra“, který má zřejmě na svědomí jeden z nejzávažnějších případů české kriminalistiky, čeká soud.

Policie již vyšetřování ukončila a Zelenka s advokátem se seznamují s jeho výsledky.

Spis případu je zatím stále na policii a pokud Zelenka s advokátem nepodají návrhy na doplnění vyšetřování, pošle policie spis během několika dnů na hradecké krajské státní zastupitelství. „Bude záležet na výkonnosti zastupitelství, sepsání obžaloby může trvat i několik měsíců,“ řekl Zelenkův právník Jan Herout.

A podal už návrh, aby byl Zelenkův duševní stav prozkoumán nezávislou institucí.

Domnívá se, že Zelenka trpí vážnou duševní poruchou.

„Mého klienta zkoumal sólo znalec. To je u tak výjimečného a zvlášť závažného případu špatně, protože je snadno ovlivnitelný. Měl by to udělat specializovaný ústav nebo vysoká škola,“ řekl v pátek Deníku Jan Herout. Jenže jeho návrh byl hned zamítnut.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová také potvrdila, že Zelenka je podle znalců duševně zdráv a trestně odpovědný. Advokát Herout však tvrdí, že Zelenka je nemocný člověk, minimálně typu hasiče-pyromana. „Co jsou pro hasiče, který se zbláznil, sirky, to byl pro něj heparin,“ uvedl.

Pozůstalí po obětech Zelenky chtějí po havlíčkobrodské nemocnici odškodnění v řádech milionů korun.

Zelenka údajně zabíjel tím, že pacientům ARO od května do září 2006 podával heparin, lék na ředění krve, a lidé vykrváceli. Zelenka, kterého policie zatkla loni 1. prosince, se k vraždám přiznal. Hrozí mu doživotní trest.

Zpracování žaloby na zdravotníka Zelenku bude trvat několik týdnů

Zpracování obžaloby na bývalého zdravotníka Petra Zelenku, který je podezřelý ze série vražd v havlíčkobrodské nemocnici, bude zřejmě trvat několik týdnů. Policie již vyšetřování ukončila a Zelenka a jeho advokát se nyní seznamují s jeho výsledky.Informovala o tom dozorující státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Spis případu je zatím stále na policii, řekla mluvčí hradecké krajské policie Iva Marková. Pokud Zelenka s advokátem nepodají návrhy na doplnění vyšetřování, pošle policie podle žalobkyně spis během několika dnů na hradecké krajské státní zastupitelství. To následně začne zpracovávat obžalobu. "Bude záležet na výkonnosti státního zastupitelství, sepsání obžaloby může trvat i několik měsíců," řekl Zelenkův právník Jan Herout.

Advokát po vypracování obžaloby požádá soud, aby vrátil věc do přípravného řízení za účelem znaleckého zkoumání odborným státním ústavem. O doplnění vyšetřování žádal Herout policii neúspěšně už dvakrát.

Poprvé Zelenkův právník požadoval přezkoumání posudků psychiatra a psychologa ještě během přípravného řízení. Odvolával se na paragraf 110 trestního řádu, podle něhož ve výjimečných a zvlášť obtížných případech lze žádat státní orgán nebo státní ústav, aby přezkoumal posudek znalce. "Podrobně jsem zdůvodnil, proč je třeba posudek ústavu získat," uvedl advokát. Podruhé policie podle něj žádost zamítla minulý pátek na závěr seznámení s výsledky vyšetřování.

Faltusová potvrdila páteční Heroutovu informaci, že Zelenka je viněn ze sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu. Proti původnímu obvinění jedna vražda ubyla, a naopak přibyl jeden pokus o vraždu. "Počet sedmi obvinění z vraždy vyplývá ze znaleckého posudku z oboru soudního lékařství," řekla Faltusová. Herout ví, která oběť ze seznamu vypadla, ale nehodlá to komentovat.

Pozůstalí po obětech a poškození budou po havlíčkobrodské nemocnici žádat odškodnění v řádech milionů korun, o přesné výši ale odmítají spekulovat. "Jednáme o tom s právníky," řekl jeden z pozůstalých Josef Fiala. Zatímco někteří z pozůstalých postupují samostatně, jiní si najali společného právníka. I oni se však o výši odškodného zatím odmítají bavit. "Budeme o tom jednat během příštích dvou týdnů," uvedl Milan Šimůnek.

Státní zástupkyně také potvrdila, že Zelenka je podle znalců duševně zdráv a trestně odpovědný. Advokát Herout však tvrdí, že Zelenka je nemocný člověk, minimálně typu hasiče-pyromana. "Co jsou pro hasiče, který se zbláznil, sirky, to byl pro něj heparin," uvedl v pátek advokát.

Zelenka podle svého advokáta tvrdí, že si pamatuje pouze pět lidí, kterým heparin neoprávněně podal. Výpověď si na něm prý policie vynutila násilím. Marková to odmítla. "K žádnému násilí nedošlo," řekla. Podle Herouta je obvinění na vodě a rozhodne až soud.

Zelenka údajně zabíjel tím, že pacientům ARO od května do září 2006 podával heparin, lék na ředění krve, a lidé vykrváceli. Zelenka, kterého policie zatkla loni 1. prosince, se k vraždám přiznal. V případě prokázání viny Zelenkovi hrozí až doživotní trest. (čtk)