Sotva byl zpřístupněn nový výběh pro slony Karibuni v Zoo Zlín, už přidělal vrásky na čele pracovníkům zahrady. Důvodem byli někteří neukáznění návštěvníci, kteří nerespektovali vyznačený prostor, kam nesměli vstoupit.

Bezpečnost návštěvníků i slonů je přesto zajištěna. Slonice Kali, Zola i Ulu jsou od „okolního světa“ odděleny tři metry hlubokým příkopem i vodním prvkem.

Do Karibuni chodí, kudy nemají

„Při budování Karibuni jsme chtěli, aby lidé nevnímali bariéry. Zaregistrovali jsme však, že nám někteří trošku dělali problém. Jsem si stoprocentně jistý, že naši návštěvníci neubližují zvířatům v zahradě, jde spíš o jejich neznalost o tom, kam nesmí vstupovat. Většinou se ženou za fotografií, předbíhají se, nečekají, až například další přejdou most vedoucí ke Karibuni a tak jej různě obchází jinými trasami, které pro ně nejsou určeny,“ popsal řediel Zoo Zlín Roman Horský.

Slonice africká ve zlínské ZOO.
Zlínská zoo má pro vás radostnou novinu. Slonice Kali čeká miminko

Připomněl, že se v Zoo Zlín zahradníci pořádně zapotili a stálo je hodně práce, aby například v novém výběhu pro slony byla tráva.

„Zažil jsem však i rodinu, kdy otec říkal synovi, aby nevstupoval kam nemá. Takže zase tak beznadějné to s našimi návštěvníky není,“ usmál se ředitel zlínské zoo.

Kůly a lana vymezí prostor

Návštěvníci výběhu slonů Karibuni nyní proto zaznamenají další novinku. Tou jsou dřevěné kůly s provlečenými lany oddělující prostor, kam návštěvníci nesmí vstupovat. Nechybí ani upozorňující cedule. V budoucnu se tam už návštěvníci ale pěšky nedostanou.

„Plánujeme tam totiž pro ně jízdy v Safari trucku,“ doplnil Roman Horský.

Dalším problémem je i to, že řidiči jedoucí okolo výběhu zastavují a přibrzďují svá vozidla, aby si mohli za jízdy prohlédnout slony.

„Štosuje se to tady. Asi vysadíme kvůli bezpečnosti řidičů okolo stromy,“ uvažuje ředitel Zoo Zlín Horský.