Horských loveckých chat stojí v Jeseníkách a Rychlebských horách desítky. V dětství na ně jezdila s rodiči a známými i paní Kristýna původem z Loučné nad Desnou. Na pobyty na chatách Bobina, Vilibaldka, Dědovka nebo Formanka ráda vzpomíná.

„Celé dny jsme trávili v krásné přírodě mimo civilizaci. Chodili jsme na houby a na borůvky, vařili jsme na plynovém vařiči nebo na kamnech. Zuby jsme si čistili u potoka. V noci jsme svítili petrolejkami nebo svíčkami, večery jsme trávili u ohně. Na jedné z chat jsme strávili školní výlet. Měla jsem to moc ráda,“ vzpomíná mladá žena.

Primářka Jana Vašíčková pracuje s rentgenovými snímky.
Novinky v nemocnicích: moderní lůžka i digitální rentgen

Pronájem? Od šesti stovek za noc

Lesní horské chaty od letošních prázdnin nabízí k pronájmu Arcibiskupské lesy a statky Olomouc. Aktuálně se jedná o patnáct dřevěných budov na severní straně Jeseníků a v Rychlebských horách. Kapacitu mívají chaty různou. V některých se může ubytovat rodina, v těch větších i více rodin nebo skupina přátel. Cena za pronájem objektu na jednu noc činí šest set či devět set korun.

„V nabídce je většina našich chat, zhruba tři čtvrtiny. Nezařadili jsme do ní ty, které jsou v opravdu špatném stavu nebo v dlouhodobém pronájmu. Chaty postupně doplňujeme,“ řekla mluvčí Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Dagmar Málková.

Jako na táboře

Zájemce o ubytování musí počítat s tábornickými standardy. V chatách není zavedena elektřina, do některých je třeba dopravit si i pitnou vodu. K některým je možné s povolením dojet autem, jiné se nachází na odlehlých místech několik set metrů od cesty ve strmém svahu.

Podle Dagmar Málkové je o pronájem chat zájem. Roli hraje i fakt, že řada lidí letos vyměnila zahraniční dovolené za pobyty v Česku. I proto jsou některé chaty rezervované i na několik týdnů dopředu.

„Chaty se nachází v nerušené krajině uprostřed hor. Jezdívají na ně například lidé, kteří chtějí být v kontaktu s přírodou, ale zároveň nechtějí přespávat ve stanu. Protože v chatách není elektřina, užívají si toho, že jsou mimo kontakt s civilizací. Jezdívají na ně i tábory a nějakou chatu navštěvovala i psychoterapeutická skupina. Využít je lze různě, vždy záleží na domluvě s hajným,“ dodala mluvčí Arcibiskupských lesů a statků Olomouc.

Dřív pro lovce i dělníky

Chaty ve správě arcibiskupských lesů pochází často z období před první světovou válkou. V minulosti sloužily lovcům, dělníkům a jako sklady krmení pro zvěř. K přechodnému ubytování lesních dělníků a výkonu práva myslivosti slouží i dnes.

Transport vyrubané kleče v Jeseníkách zajišťuje vrtulník. Září 2020
VIDEO: Z Jeseníků vysekali stovky tun kleče, odváží ji vrtulník

Lesům České republiky patří vesměs lovecké chaty ležící v jižní části Jeseníků. Většinu jich dlouhodobě využívají pro vlastní provozní potřeby. Pokud některé nevyužívají, dlouhodobě je pronajímají myslivcům, zájmovým spolkům, popřípadě fyzickým osobám.

„Lovecké chaty, které dlouhodobě nevyužíváme, slouží i ke krátkodobému pronájmu. Vzhledem ke zcela rozdílným možnostem využití těchto objektů, pokud jde například o připojení k sítím nebo rozdílné vybavení, neřešíme podmínky krátkodobého pronájmu centrálně. Tento krátkodobý pronájem zadávají lesní správy, které případným zájemcům sdělí podmínky nájmu,“ upřesnila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.