Kachní emryo

Kachní vejce se zárodkem můžete ve Vietnamu ochutnat u mnoha pouličních stánků, i když tato pochoutka má svůj původ na Filipínách. Vejce se vaří ve vodě a napůl uvařený zárodek se vyloupne ze skořápky lžící. K ochucení se používá rybí omáčka, chilli, pepř a bylinky. Kosti jsou prý křupavé a zobáček jíst nemusíte.

Oční bulvy tuňáka

V Japonsku jde o oblíbenou pochoutku. Oční bulvy tuňáka prodávají rybáři na tržištích čerstvé, v obchodech s potravinami se pak podobně jako chobotnice nebo jiné mořské plody prodávají i mražené. Mohou se povařit, smažit nebo podusit v sójové omáčce. K dochucení se používá i rýžový ocet. Bulvy jsou výživné a látky v nich obsažené snižují množství cholesterolu.

Obří písečná duna Rubjerg Knude vytváří na samotném severu Dánska dojem mnohakilometrové pouště
Poušť na severu Dánska. K dokonalé iluzi pomáhá obří písečná duna

Polévka z ptačích hnízd

Tato asijská pochoutka se připravuje z hnízd ptáků Salanga, hnízdících ve velkých koloniích v jeskyních a na vápencových útesech. Ptáci svá hnízda vytvářejí z vlastních slin, které na vzduchu ztuhnou a vytvářejí tvrdou šedobílou hmotu. Po rozvaření a dochucení vznikne polévka želatinové konzistence, bohatá na bílkoviny, které jsou připisovány i blahodárné zdravotní účinky. Prý také skvěle chutná.

Kuřecí pařáty

Největší popularitě se kuřecí pařáty těší v Číně, ale součástí jídelníčku jsou i v dalších zemích. Můžete z nich připravit polévku nebo je třeba usmažit a dochutit chilli nebo octem.

Smažené kuřecí pařáty.Smažené kuřecí pařáty.Zdroj: se svolením Petra Mazala

​Ryba Fugu

Ochutnat tuhle japonskou pochoutku chce rozhodně odvahu. Ryba Fugu patří totiž k nejjedovatějším zvířatům na světě. Její játra, ledviny a jikry obsahují nebezpečný neurotoxin. Proto je bezpečnější objednat si ji jen v restauracích, kde její přípravu perfektně ovládají. Trvá totiž asi pět let, než kuchař složí licenční zkoušky na fugu, které zahrnují mimo jiné i psané či praktické testy, jak rozlišit jedovaté kousky od těch ostatních. Konzumace se totiž může stát smrtelnou během čtyř až šesti hodin, kdy bude oběť zcela paralyzovaná, ale při vědomí.

Červí sýr

Ovčí sýr casu marzu, který je specialitou na Sardinii, je znám spíše jako shnilý nebo červí sýr, protože je plný živých larev hmyzu. Do sýra se přidávají larvy sýrorodky, která rozkládá tuky. Díky tomu je tento sýr připravený ke konzumaci, až když je jeho konzistence téměř tekutá a červi se jen hemží. Má štiplavou vůni a výraznou chuť. Doporučuje se červy před samotnou konzumací odstranit, ale povinné to není. Výrobu casu marzu zakázala Evropská unie.

Chaš

Chaš je pokrm, připravovaný z částí hovězího nebo skopového dobytka, které v kuchyni určitě běžně nepoužíváte. Tedy z celých hlav, žaludků, vnitřností a nohou včetně kopyt. To vše se dlouho vaří ve velkém hrnci a dochutí jednoduše solí, česnekem a octem. Ochutnat ho můžete v Arménii, Ázerbajdžánu, Gruzii nebo třeba v Bosně.

DjerbaHood: Díky podpoře pařížské galerie Itinerrance mají vybraní umělci proplacenou letenku na Djerbu a ubytování v hotelu zhruba na týden
DjerbaHood. Tuniská galerie pod širým nebem spojuje národnosti i náboženství

Nejsmradlavější sýr

Francouzský sýr Vieux Boulogne byl zvolen jako nejvíce zapáchající sýr na světě. Nepasterizovaný sýr z kravského mléka se potírá pivem. Právě reakcí piva s enzimy v sýru vzniká onen pronikavý štiplavý zápach, kvůli kterému ve Francii zakázali tento sýr převážet městskou hromadnou dopravou.

Stoletá vejce

Na tradiční čínskou specialitu se používají nejčastěji slepičí vejce, ale je možné použít i třeba křepelčí nebo kachní vejce. Čerstvá vejce obalená směsí popela, jílu, rýžových plev a nehašeného vápna, se nechají několik měsíců (minimálně tři) uzrát. Výsledkem je vejce, které má rosolovitý bílek a tmavě zelený až černý žloutek. Na chuť budou jistě lepší než na pohled.

Stoletá vejce.Stoletá vejce.Zdroj: Flickr.com, irrational_denik-630 CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

Surströmming

Severská delikatesa, oblíbená především ve Švédsku, je nesnesitelně zapáchající shnilý sleď. Sníst plechovku těchto fermentovaných sleďů, to chce opravdu dobrý žaludek. Český maxijedlík Jaroslav Němec se nebojí ani extrémních výzev, takže mu na snězení celé plechovky této smrduté delikatesy stačilo jen 77 vteřin. A to měly některé letecké společnosti raději tuto pochutinu ze své přepravy vyloučit, aby náhodou nějaká natlakovaná plechovka nezamořila svou „vůní“ celé letadlo.

Maxijedlík Jaroslav Němec nabídl návštěvníkům Edenu nejsmradlavější jídlo světa.Maxijedlík Jaroslav Němec nabídl návštěvníkům Edenu nejsmradlavější jídlo světa.Zdroj: Deník/Helena Zelená Křížová