V sobotu 1. října se na Veselém Kopci na Chrudimsku uskuteční program s názvem Bramborová sobota. Je připomínkou tradice pěstování a využití brambor na Českomoravské vrchovině. Na jeho přípravě muzeum spolupracuje s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě.

„Díky tomu se mohou všichni zájemci na Veselém Kopci dozvědět spoustu zajímavého o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor. Od 10.00 hodin mohou návštěvníci ochutnat bramborová jídla připravená podle tradičních lidových receptů, které jsme získali od vesnických hospodyněk. Zpěvem návštěvníky potěší Veselé heligonky z Pardubic,“ uvedla Ilona Vojancová, vědecko-výzkumný pracovník muzea.

Na místě bude možné přímo od pěstitelů brambory koupit či objednat. Pro šikovné děti a jejich rodiče bude připravena malá tvořivá dílna, v níž mohou zhotovit hračky z brambor tak, jak to dělaly děti v minulosti. Chybět nebude ani ohníček z bramborové nati a v něm pečené brambory. V prodejně s upomínkovými předměty bude k dostání i výtisk brožury s recepty na tradiční bramborové dobroty. Speciální jídla bude vařit také Hospoda Na vejměnku v areálu muzea. Areál muzea v přírodě na Veselém Kopci je pro návštěvníky otevřený od 9.00 do 17.00 hodin. 

Na Bramborou sobotu zve Petra Valíčková z Národního muzea v přírodě

Přidáváme pár receptů na jídla našich předků.

Krupičník  Uvařené brambory nastrouháme najemno. Přidáme pšeničnou krupici, vejce, sůl, pepř, majoránku, česnek, trochu sádla. Do těsta můžeme přidat také škvarky či uzené maso (dle chuti) a upečeme v troubě. Chutná teplý i studený.

Lepenice  Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Uvařené brambory rozmačkáme a do horkých brambor vmícháme kysané zelí a osmahnutou cibulku.