Po úspěšné hudební výpravě za pařížskými šansony zve Komorní filharmonie Pardubice na koncerty, které zavedou posluchače do další evropské hudební metropole. Tentokrát jí bude pro změnu Vídeň. Koncertní večer nazvaný Češi opět ve Vídni nabídne program, který je z poloviny postavený na dílech Pavla Vranického.

Pod vedením dirigenta Marka Štilce, který stojí zároveň za dlouholetým nahrávacím projektem Češi ve Vídni, zazní předehra k Mitgefühl a také Sinfonie con echo, neboli sinfonie s ozvěnou. Ta nabídne posluchačům neobvyklý zážitek, neboť někteří hráči orchestru se přemístí z orchestřiště do hlediště a slibovanou ozvěnu odehrají mezi posluchači.

„Po pěti realizovaných CD s tvorbou Leopolda Koželuha jme se pustili do nahrávání symfonického díla dalšího významného Čecha, působícího koncem 18. století po boku Haydna, Mozarta a Beethovena ve Vídni, Pavla Vranického. Dvě z jeho skladeb budou na programu únorových koncertů, při kterých během večera proběhne křest CD, který bude zároveň poděkováním světovému vydavatelství Naxos za dosavadní spolupráci,“ uvedla koncertní manažerka Vladislava Kopecká. Kromě orchestrálních děl Pavla Vranického zazní předehra Coriolan Ludwiga van Beethovena a v podání polského varhaníka Romana Peruckého také Rheinbergerův Koncert pro varhany a orchestr. Koncert můžete navštívit ve středu 16. února od 19 hodin v Sukově síni Domu hudbyv Pardubicích.

Vstupenky lze zakoupit online (web filharmonie kfpar.cz), v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky v Pardubicích a také přímo na místě.

Andrea Žeravíková