Pod novějšími omítkami se v kruhové místnosti u prevétu (typ středověkého záchodu, pozn. redakce) objevila kresba zámecké budovy. Historik Bohdan Šeda z pardubické univerzity k objevu říká: „Jedná se o takzvané rudkové graffiti, tedy spontánně vzniklou kresbu nebo nápis spíše laického autora – obyvatele či návštěvníka. Graffiti jsou nejčastější v 15. a 16. století, do tohoto období je datovatelná i tato kresba. Je na nejstarší omítce společné i se sklípkovou klenbou z období přibližně 1490 až 1521. Je však umístěna na druhé nátěrové vrstvě, a je tedy nutné předpokládat jistý časový odstup. Osobně bych vznik odhadl na období 1530-1560, tedy ještě za Pernštejnů.“

Je pravděpodobné, že se jedná o schematickou kresbu zámku v Pardubicích, který je z okna přímo viditelný. Výhledově se počítá s podrobnějším rozborem kresby. Měla by zůstat zachována.

Státní hrad Kunětická hora

Ve fotogalerii se můžete podívat na nejnovějtší snímky z hradu Kunětická hora. Obnova západní části hradu se chýlí k závěru. "Jsou hotové interiéry šesté brány, které se realizovaly podle projektu Dušana Jurkoviče a byly opraveny, a už tu máme i repliky dřevěného nábytku a dalšího zařízení podle Jurkovičova návrhu," informuje kastelán Miloš Jiroušek.