Dostihové závodiště v Pardubicích zaplnili v sobotu 13. srpna návštěvníci, kteří obdivují americkou kulturu a zajímají se o vojenskou historii včetně vojenské techniky. Nevšední podívanou jim zpestřili také příslušníci ozbrojených sil ČR. Kolový obrněný transportér Pandur II, lehký terénní automobil Land Rover Defender 130 Kajman, lehké obrněné vozidlo IVECO a další vojenskou techniku a výzbroj si mohli vyzkoušet děti i dospělí na festivalu Friends Fest. Vrcholem ukázek vojenské techniky pak byl přelet bojového vrtulníku Mil Mi-24.

Příslušníci Krajského vojenského velitelství Pardubice již pátým rokem zaštitovali prezentaci Armády České republiky na tomto česko-americkém festivalu, kde společně s dalšími profesionálními vojáky z Chrudimi, Pardubic, Vyškova a Náměště nad Oslavou představovali současnou vojenskou techniku a výzbroj.

U stánku rekrutačního pracoviště byly pro děti připraveny různé soutěže. Mohly si zde například vyluštit kvíz zaměřený na „Přípravu občanů k obraně státu“ nebo si vyzkoušet protichemickou ochranu. Za každou splněnou aktivitu dostaly drobný dárek. „Skvělý způsob, jak představit široké veřejnosti práci profesionálních vojáků a záložníků, jsou právě akce na veřejnosti, kde si zájemci o službu v armádě mohou techniku a vybavení nejen prohlédnout, ale také si s vojáky promluvit o jejich zkušenostech. Na této akci si také mohli návštěvníci různého věku vyzkoušet přesnost střelby na cíl airsoftovými zbraněmi připomínajícími skutečné“, doplňuje kpt. Tereza Kembická z Krajského vojenského velitelství Pardubice. Zájemcům o službu v ozbrojených silách byly pak objasňovány podmínky vstupu do armády a aktivní zálohy, i možnost absolvovat dobrovolné vojenské cvičení.

Tento multizážitkový festival se nesl v duchu představení americké kultury, tradic a historie včetně ukázky skutečného westernového rodea či přátelského posezení v indiánském tee-pee. Bohatý program zahrnoval ukázky nejen amerických automobilů a motorek, ale i historické a moderní vojenské techniky. Nechyběli zde ani američtí vojáci z německé základny, kteří pro zájemce zprostředkovali prohlídku obrněných transportérů Stryker. Tato akce vznikla z činnosti firem, sdružení a jednotlivců, kteří mají pozitivní vztah k Americe a věnují se dlouhodobě obchodním či kulturním aktivitám spojeným s USA.

V roce 2018 zaslali organizátoři festivalu Friends Fest sto tisíc korun do mimořádné sbírky Vojenského fondu solidarity na pomoc pozůstalým rodinám tří vojáků padlých 5. srpna toho roku v Afghánistánu a o rok později také věnovali nemalou částku výtěžku na zdravotnické pomůcky pro domovy pečující o válečné veterány. I v letošním roce převzala brigádní generálka Lenka Šmerdova finanční dar pro Vojenský fond solidarity, který pomáhá profesionálním vojákům a jejich příbuzným včetně vojáků v aktivní záloze v případě, že se dostanou do nelehké životní situace bez vlastního zavinění.

Tereza Kembická