Po dvou letech nucené pauzy se na konci ledna uskutečnil v holické Restauraci Černý kůň reálně šestý ročník degustačního klání o nejlepší domácí kysané zelí Zelák mlsného pantáty z Holic.

Vítěznou cenu, více jak dvoulitrový keramický zeláček, si odnesl domácí borec Tomáš Beran. Koštující návštěvníci jeho zelí ohodnotili 44 body, přičemž zelí druhého v pořadí, Rudolfa Vícha z Kostěnic, ve finálním součtu zaostalo jen o pouhé 3 body. Bronzové ocenění si odnesli manželé Marie a Miloslav Peškovi. Ti ovšem ovládli další vypsanou kategorii nakládaných okurek a o stejné 3 body pokořili svého prvorozeného syna Lukáše Pešku, a třetí Jitku Koudelkovou. Pořadatelé z holického spolku Kultura pro město sice vypsali ještě další dvě soutěžní kategorie – nakládaná kvašená zelenina a domácí vína – leč ani jednu z nich soutěžící svými produkty neobsadili. Historie soutěže se začala psát v roce 2015 prvotním nápadem duchovního otce, právě letošního vítěze Tomáše Berana.

Po pěti ročnících ale pandemie covid-19 další dva roky neumožnila akci uspořádat. Možná proto již letošní ročník nezískal takovou odezvu a pořadatelé se proto rozhodli, že rok 2022 zapěl klání o Zelák mlsného pantáty z Holic labutí píseň. Celkem šest vyhraných zeláčků se tedy třeba jednou stane sběratelským kouskem. Soutěž má své dva šampiony, a sice Miloše Klikara, držitele zeláku z let 2018 a 2019, a právě Tomáše Berana, který si kromě letošního posledního zeláku odnesl v roce 2017 také zlatou plaketu v kategorii červeného zelí.

Pořadatelé děkují nejen všem soutěžícím, degustátorům a příznivcům akce za přízeň po celou dobu jejího trvání, ale také městu Holice a dalším sponzorům za podporu.

Spolek Kultura pro město