Avokádová pomazánka se sušenými rajčaty
Umixujte zralé avokádo, sušená rajčata v oleji (ideálně už nakrájená), česnek a Lučinu. Dochuťte pouze pepřem. Sušená rajčata už bývají hodně slaná. Namažte na nakrájené opečené kousky rohlíku, ozdobte lístky rukoly a máte hotovo.
Pomazánka s Moravankou
Sterilovanou zeleninu Moravanka scedíme a nameleme na mlýnku na maso. Pak smícháme s pomazánkovým máslem a je hotovo (část másla lze nahradit tvarohem, riccotou, majonézou… dle vaší chuti). Kdo má rád uzeniny, namele spolu s Moravankou i kus šunky či měkkého salámu.
Děti obyčejně nejsou nadšené z "dospěláckých" pomazánek a chlebíčků. Máme pro vás slané sušenky. Jejich recept je velice jednoduchý, při pečení mohou pomáhat i malé děti.
Nejen silvestrovské slané sušenky
250 g hladké mouky (lze namíchat se špaldovou či pšeničnou celozrnnou)
250 g tvarohu
170 g másla
1 vejce do těsta
1 vejce na potření
Na posyp: mák, sezam, kmín, sůl.
Z mouky, tvarohu, jednoho vejce a povoleného másla zpracujeme těsto. Necháme uležet v lednici, stačí hodina. Potom vyválíme tenkou placku a rádýlkem krájíme na libovolné kousky nebo tyčinky. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vajíčkem a posypeme dle chuti solí, kmínem, mákem, sezamem, lněným semínkem atd. Pečeme na 180 stupňů Celsia obyčejně 13 až 15 minut - dle trouby, tloušťky těsta a velikosti tvarů.
Sušenky lze upéct i v bramborové verzi. Stačí vynechat tvaroh a místo něj přidat 250 gramů uvařených a nastrouhaných brambor.
Univerzální těsto na závin
Máte chuť na vánoční jablečný závin s perníkovým kořením a strouhaným perníkem nebo na silvestrovskou slanou variantu se špenátem a sýrem? Tohle těsto na závin nezklame.
360 g hladké mouky
1 Hera (nebo máslo)
2 žloutky
6 lžic vody
4 lžíce octa
trocha soli
Zpracujeme vše dohromady a těsto necháme odpočinout v lednici (nejlépe přes noc).
Šneci. Klasika, která nikdy neomrzí.
Naplnit je můžete podle fantazie
U nás doma se těší velké oblibě a sotva se dopečou, mizí rychlostí blesku. Budete potřebovat: listové těsto, salámy, sýry, kečup, italské bylinky a vajíčko na potření.
A jak na to? Pokud si chcete ušetřit práci, doporučuji zakoupit hotové chlazené těsto stočené na pečícím papíru. Po rozbalení ho potřeme kečupem, lehce posypeme například italskými bylinkami, poklademe kolečka salámů (pro větší pikantnost doporučuji kombinovat třeba s paprikášem či jiným suchým salámem), posypeme sýrem. U nás vede sýr s modrou plísní, je výraznější než eidam. Těsto s náplní zarolujeme, nakrájíme na silnější plátky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 180 stupňů Celsia na horkovzduch. Pokud ho vaše trouba nemá, stačí nastavit oboustranné pečení. Asi za 15 minut je hotovo, šneci musí mít krásnou zlatavou barvu. Z jednoho listového těsta je jich okolo dvaceti kousků.
Při přípravě šneků můžete i experimentovat. Výborné jsou například i s kombinací drceného tuňáka (konzerva), ze kterého slijete vodu či olej, promícháte s trochou kečupu a opět přidáte trochu bylinek. Nanesete na těsto, přidáte nastrouhaný sýr a dále je už postup stejný. Dobrou chuť!