Hlavní motivací k dobrým studijním výsledkům je ocenění a peněžitá odměna od společnosti ČEZ Distribuce, která společně s Asociací energetických manažerů motivační program vyhlašuje. Do motivačního programu se poprvé zapojila Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice.

„Programu se účastníme poprvé a jsme nadšeni. Vidím u našich studentů motivaci a ctižádost zvítězit. Účast v programu je motivuje a nenásilnou formou směřuje k lepším studijním výsledkům a účasti na mimoškolních aktivitách. Je to pro ně zkušenost a motivace pracovat na sobě. Mezi studenty je o program zájem a jsme rádi, že se tohoto programu můžeme zúčastnit,“ řekl Petr Mikuláš, ředitel školy.

Čtvrtého ročníku Motivačního programu Prokopa Diviše v letošním školním roce 2019/2020 se i přes omezení spojená s pandemií covid-19 zúčastnilo rekordních 1 350 studentů z 10 vybraných partnerských středních škol v Plzni, Ostrově, Chomutově, Liberci, Kladně, Praze, Hradci Králové, Pardubicích, Olomouci a Ostravě. Na východě Čech jsou do programu zapojeny dvě střední školy: Střední průmyslová škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradební, Hradec Králové a SPŠE a VOŠ Pardubice .

Fyzik a teolog Prokop Diviš (vlastním jménem Václav Divíšek, 1698 -1765 ) zasvětil svůj vědecký život především elektřině; známý je především jeho vynález bleskosvodu. Diviš rovněž studoval vliv elektřiny na rostliny a využití pro léčbu některých nemocí.

Šárka Lapáčková Beránková