Organizátoři pro 21. ročník festivalu vybrali 12 dokumentárních snímků s lidskoprávními náměty. Zohlední také aktuální dění na Ukrajině.

Ukrajinskému konfliktu s Ruskem je blízký znepokojující příběh o jedné nezávislé ruské televizi, která nepodléhlá státní propagandě. Festival se bude věnovat irské škole, kde učí její ředitel filozofii zcela jinak. Do děje maximálně vtáhne snímek o boji za svobodné soudy v Polsku.

Dolní Roveň.
FOTO: Dolní Roveň pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny. Bydlí v bývalém internátu

"Loni se v Pardubicích festival kvůli covidu nekonal. Jsme rádi, že letos jsou podmínky už o něco příznivější. Festival se hlavně tematicky se vrací k prapůvodní myšlence akce, k lidským právům, která jsou všude na světě pořád porušována. Snímky nám zprostředkují dění v Evropě i mimo ni," řekla dramaturgyně Anna Hlaváčková.

Festival má podle organizátorů možnost ukázat příběhy lidí, kterým se média v běžné agendě nemohou věnovat do hloubky. "Autoři dokumentárních snímků sledují hrdiny měsíce i roky a překládají ucelenější a propracovanější obraz jejich životních osudů. Je nám moc líto, co se děje na Ukrajině, víc si o současném dění budeme povídat na debatě," řekl hlavní koordinátor festivalu Pavel Ševčík.

Zaměstnanci Gepard expressu a novináři čekají na válečné uprchlíky na odstavné koleji, 4. března 2022 v Mostyska (Ukrajina). Humanitární vlak na Ukrajinu poblíž města Mostyska vypravuje iniciativa Železnice pomáhá.
Transport do Charkova podpořil i Rotary Club. Vlaky převáží uprchlíky i zboží

Festivalové filmy uvádějí aktuální témata a nejsou v běžné distribuci. Ruska Nataša se dobře vdá, je náhle bohatá a tak založí nezávislou televizi Dožď, od lifestylových témat se postupně propracuje k naléhavější žurnalistice. Režisérka ve filmu Zatracená práce sleduje majitelku stanice více než dekádu, od prvotní euforie po nepříjemné konflikty se státní infrastrukturou. Po únorové invazi na Ukrajinu jsou nezávislá média v Rusku ještě víc nepohodlná.

„Podíváme se také na anexi Krymu prostřednictvím soudního sporu o historický poklad. Bude výchozím bodem pro debatu o válce na Ukrajině, pozvání přijali Ondřej Kundra z Respektu, který o ní píše reportáže, a přijede Radka Rubilina, ředitelka Českého centra Kyjev. Musela kvůli válce opustit město a odjet do Česka,“ řekl Ševčík.

Žáci zkoušeli i vojenskou výstroj.
Co dát do evakuačního zavazadla? Jak bolí škrtidlo? Děti to vědí díky vojákům

Dávné i nedávné stopy konfliktů mezi katolíky a protestanty jsou v irském Belfastu stále přítomné. Sami školáci často spory řeší bitkami. Milovník Elvise Presleyho, ředitel základní školy, má netradiční výchovnou metodou. S chlapci debatuje po vzoru starověkých filozofů. Snímek se jmenuje Platón z Belfastu.

Jsou songy, které zaujmou. V polském filmu Soudci pod tlakem je takových mnoho. Podkreslují úsilí soudců, kteří od roku 2015 obhajují právo na nezávislost soudů proti konzervativcům ze strany Právo a spravedlnost. Hlavní tváří protestního hnutí je soudce Igor Tuleya.

"Je toho samozřejmě na programu mnohem víc, stále nezmizelo téma politiky jednoho dítěte v Číně, vydáme se na Rujánu, kde se z malé vesnice stane letovisko. Místní z toho moc radost nemají. K tomu připravujeme výstavu fotek z Ukrajiny, od Majdanu v roce 2013 po současnost. Cyklus zpracoval stálý fotograf týdeníku Respekt Milan Jaroš," řekl Ševčík.

Za vstupné dospělí diváci dají 100 korun, studenti a senioři koupí lístek za 80 korun. Konat se budou i dopolední školní projekce, vstupné mají žáci a středoškoláci za 60 korun.

Program v úterý 22. března, Divadlo 29:

16:00 Mé dětství, má země

Filmaři dvacet let sledují osud Míra Husajna z Afghánistánu. Prostřednictvím unikátního osobního příběhu zachycují historické milníky této země mezi lety 2001 a 2021.

18:00 Krymský poklad

Soudní drama poskytuje unikátní vhled do vleklého sporu o vlastnictví historických artefaktů, který vznikl v důsledku ruské anexe Krymu.

21:00 Čtyři cesty

Když se Louis Hothothot narodil, zničil tím život svým rodičům. Nebo alespoň tak svou „vinu“ vnímá. Byl totiž nelegální dítě: druhý potomek narozený v době, kdy Čína přísně vymáhala politiku jednoho dítěte.

Středa 23. 3. Divadlo 29:

16:00 Máte zakázku

Řidička Uberu v USA, doručovatel jídla na kole v Číně, či britský hodinový manžel – přes všechny rozdíly mají jedno společné. Jejich pracovní život řídí aplikace v mobilním telefonu.

18:00 Komu patří moje vesnice?

Ostrov Rujána, oblíbený dovolenkový cíl v bývalém východním Německu. Stane se z vesnice Göhren komerční letovisko s omezeným prostorem pro komunitu místních?

21:00 Severní proud

Jak se láhev od piva vyrobeného v Německu ocitla v panenské přírodě za polárním kruhem?

Čtvrtek 24. 3. Divadlo 29:

16:00 Andělé ze Sindžáru

18:00 Soudci pod tlakem

21:00Zatracená práce

Pátek 25. 3.

16:00 Bílá krychle

18:00Platón z Belfastu

21:00 Děti mlhy