Ne každá alej je fotogenická, prastará a nádherná. Naše lipová alej (pozn. red. ulice K Vápence v Pardubicích) nemá to štěstí být v krásné krajině. Naše zdravé perspektivní lípy jsou vmáčknuty mezi plot nákladního nádraží a silnici, zaprášené od projíždějících aut do průmyslové oblasti. A nyní se smutkem a zoufalstvím čekají na skácení, protože pardubická radnice neumí a nechce rekonstruovat ulici k novému parkovacímu domu jinak, než že desítky těchto třicetiletých stromů zbaví života.

Jedná se o jednu z nejvíce perspektivních alejí ve městě. Propojuje zónu hustě zastavěnou velkosklady, kancelářskými budovami a nádražím s obydlenou částí města. Představuje jeden z posledních ostrovů zeleně v této oblasti, její zachování je nezbytné nejen z hlediska podpory příznivého mikroklimatu lokality. Stromořadí je tvořeno mladými jedinci ve výborném zdravotním stavu, které byly vysázeny ve sponu odpovídajícímu zvolenému druhu. S minimálními odbornými zásahy v podobě výchovných či zdravotních řezů má alej naději vyrůst v krásné plnohodnotné stromy.

Jana Vlasáková.
Cesta ke spokojenému životu

Podpořte svým podpisem elektronickou petici pardubickým zastupitelům. Petice je k dispozici na https://www.petice.com/alejkvapence.

Lidé z Pardubic, kterým zbytečné kácení stromů vadí
Spolek Chráníme stromy
Spolek Zelená pro Pardubicko