Zahájen byl výstavou Lucie Sedláčkové s názvem Zavařeny v Klubu 29. Výstava krátkých stripů odhaluje strachy, vzorce a zákoutí mysli a jejím cílem je detabuizovat téma duševního zdraví. Ke zhlédnutí bude v Klubu 29 až do 4. října. Tato akce, kterou pořádala organizace Péče o duševní zdraví ve spolupráci s Centrem pro otevřenou kulturu, byla zároveň celorepublikovým happeningem k oslavě 30 let od vzniku komunitních služeb v ČR. Komunitní služby už 30 let “šlapou“ a podporují své klienty na cestě k zotavení.

My jsme rádi, že jsme se k nim s organizací Péče o duševní zdraví na tuto cestu před 25 lety připojili. Celorepublikový happening měl podtitul “Šlape nám to už 30 let“, proto účastníci na akci přijeli na kole, aby happening a téma potřebnosti komunitních služeb pomáhajících lidem s duševním onemocněním v terénu podpořili. Jako symbol podpory duševního zdraví si navíc na akci mohli účastníci připnout zelenou stužku, která provázala happeningy po celé republice.

Studentky Konzervatoře Pardubice v Bojanově.
Studentky Konzervatoře Pardubice v Bojanově

Z dalších akcí TDZ mohou lidé navštívit například bleší trh s živou hudební produkcí před Café Robinson ve středu 16. září od 16 hodin či ve čtvrtek 17. září promítání filmu Bylo jednou jedno město bláznů od 17 hodin v Divadle 29. Celý program, ze kterého si mohou návštěvníci vybrat je na www.pdz.cz

Michaela Venclová, organizátorka TDZ z organizace Péče o duševní zdraví