Pro příznivce sportu je připraven turnaj v malé kopané, bowlingu, stolním tenise nebo také vedlejší šachový turnaj.

Dumaví a hraví účastníci mohou zápolit v sudoku a kakuro, v luštění křížovek nebo ve skládání puzzlí. Nejen pro ně jsou přichystány také společenské večery na koupališti s živou hudbou, opékáním selete a nočním koupáním.

Rusy lákají výlety, Poláky prý moc ne

Každý může využít též široké nabídky organizovaných i samostatných výletů. Jedná se o autobusové zájezdy například do Kutné Hory, do zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem, návštěvu Babiččina údolí v Ratibořicích, Prachovských skal nebo westernového městečka v Šiklově Mlýně. V nabídce je i doprava na festival Olomoucké šachové léto.

„Nabídky výletů možná překvapivě využívají nejvíce návštěvníci zejména ze zemí bývalého Sovětského svazu, jako je Rusko nebo Bělorusko,“ říká ředitel festivalu Jan Mazuch. Naopak nejméně prý výlety lákají Poláky a Němce.

A jaké speciální požadavky mají hosté festivalu? „Například účastníci z Izraele nebo Kataru požadují jídlo, které není vyrobené z vepřového masa,“ uvádí Jan Mazuch a dodává: „Úprava jídelníčku se ovšem týká spíš účastníků hlavních turnajů. Mnoho lidí se stravuje individuálně. Třeba školním výpravám ale stravování zajišťujeme.“

Účastníci jsou ubytováni po celých Pardubicích – od čtyřhvězdičkového hotelu přes vysokoškolské koleje a internáty až po kemp s možností umístění vlastního karavanu a stanování.

Počet hostů je podle Jana Mazucha těžké určit: „Odhaduji, že momentálně je na festivalu něco okolo dvou tisíc lidí,“ sděluje ředitel Czech Open, ale vzápětí doplňuje: „Tento odhad je však nepřesný. Někdo přijede na tři dny, zatímco jiný je tu na celou dobu, takže počet návštěvníků neustále kolísá.“
Dalším vstřícným krokem k účastníkům je podle Jana Mazucha systém slev poskytovaných návštěvníkům a jejich rodinným příslušníkům prostřednictvím kuponů, které obdrží ve vybraných prodejnách a provozovnách. Ty se dají využít i pro stravování v ČEZ Areně, kde je zajištěno rychlé občerstvení na hrací ploše, či v restauraci Hattrick. Též v Ideonu je otevřena festivalová restaurace. Speciální festivalové menu je rovněž k dostání v kavárně Evropa.

Volné ubytovací kapacity jsou nyní v hotelu Euro, v kempu na Cihelně a na ubytovně Univerzity Pardubice.

Informační centrum pro návštěvníky i účastníky Czech Open bude v provozu po celou dobu festivalu v ČEZ Areně i v Ideonu.