Nikdo dvakrát

Velmistrovský turnaj je zajímavý tím, že ještě nikdo v sedmnáctileté historii nevyhrál dvakrát. „Švýcarský systém je opravdu nevyzpytatelný. Vyhrát může prvních padesát hráčů. Posledním důkazem budiž loňské vítězství Stanislava Novikova, který byl mezi dvacítkou a třicítkou,“ poodhalil taje turnaje ředitel festivalu Jan Mazuch. Kromě Novikova v Pardubicích vyhrál ještě Babula a Votava. Naopak nepřijedou Grigorijants, Kovalev, Womacka či na poslední chvíli omluvený Borovikov. Z dalších velmi známých šachistů se velmistrovského klání nezúčastní česká ani slovenská jednička David Navara resp. Sergej Movsesjan. „Oba dávají přednost uzavřeným turnajům, kde hravá každý s každým,“ objasnil Mazuch.

Neznámá jednička

A koho se jednomu ze tří hlavních oraganizátorů podařilo do Pardubic přivábit? „Jedničkou je řecký borec Vasilios Kotronias. V České republice není příliš známý. Co vím, tak v minulosti reprezentoval na šachových olympiádách Kypr. Patří již ke starší generaci. Jeho protikladem, co se věku týče, je dvojka Boris Gračev z Ruska, kterému osobně dávám více šancí. Třetím nasazeným je hráč RC Sport Pardubice Viktor Láznička. Jedná se o nejvyšší nasazení pardubického hráče v té novodobější historii. Na druhou stranu Viktor teď nemá úplně nejlepší formu, a tak se s ním moc nepočítá. To by mohla být jeho výhoda. Raději totiž útočí ze zadních pozic, než aby nesl tíhu favorita. Z dalších jmen první desítky bych zdůraznil Vladimíra Potkina, který v posledních letech hrává na špici. Dále pak Raufa Mamedova, který dominuje v doprovodných turnajích a Michaijla Oleksijenka. Ten loni sahal po celkovém vítězství. Z českých borců jsou v Top ten ještě ostřílení kozáci Vlastimil Babula a Jiří Štoček,“ zasvětil nás do světa nejvýše nasazených hráčů Jan Mazuch.

Sedm z Pardubic

Lákavým zbožím pro šachové fandy jsou tipy odborníka. „K mým favoritům patří zejména tzv. mladé pušky. Turnaj je velmi náročnou záležitostí a právě mladí hráči mívají v závěru více fyzických sil. Sázím tedy na Gračeva, Potkina, Mamedova a Oleksijenka. Ale jak jsem již říkal, může vyhrát každý z první padesátky,“ zopakoval známou pravdu Jan Mazuch.

Kromě Lázničky budou pardubičtí příznivci držet pěsti turnajové patnáctce Janu Votavovi (RC Sport). „Honza je prototypem šachového bojovníka, neuznává kratké velmistrovské remízy. Když mu vyjde zahájení, může porazit kohokoliv na turnaji,“ charakterizoval Mazuch. Z RC Sportu se v malé hale ČEZ Areny představí ještě Martin Petr a polský šachista Bartolomiej Heberla. Z konkurenčních Polabin si tam zahrají Michal Novotný, Aleš Jedlička a Radek Bujnoch. Zpestřením bude účast světové legendy Jevgenije Svešnikova z Lotyška, který je autorem mnoha knih o šachovém zahájení.