Jak se vám líbilo na festivalu?

O Czech Open jsem hodně slyšel. Před dvěma lety jsem chtěl dokonce přijet, ale nevyšlo to. Jsem rád, že jsem se ho letos mohl zúčastnit, i když jsem nenastoupil do velmistrovského turnaje. Vzhledem k mému ratingu by to bylo nevýhodné. Vše jsem si vynahradil u turnajů v superblesku i v rapid šachu a dobře jsem si zahrál. Czech Open je největší šachový svátek, který vůbec existuje. Proto jsem rád, že mohu říct, že jsem tady byl.

Co vás v Čechách překvapilo?

Mám rád fotbal a kdybych měl použít fotbalové přirovnání, tak tohle město je, co se týče šachů, taková malá Brazílie. Je to šachové město. Velice mě překvapilo, že všichni vědí, co jsou šachy, jsou v obraze, o festivalu se baví na ulicích. Panuje tu výborná atmosféra. Jsem vděčný, že jsem mohl navázat nová přátelství, ale také se potkat se starými známými.

Jednou jste do noci hrál superrychlé partie s ostatními účastníky festivalu. Jak se vyvíjely?

Miluji hrát šachy a je mi jedno proti komu a kdy. Když nemám žádné povinnosti, nezajímá mě úroveň soupeřů. Měl jsem 30 vteřin proti pěti minutám. A pak jsme čas snížili i na 15 vteřin. Bylo to pro mě velké potěšení si proti nim zahrát. Takhle hraju už více než sedm let. Jsem schopen udělat za jednu vteřinu osm až devět tahů. V hlavě mám všechny možné varianty a dělám je za sekundu.