Doprava je zřejmě celorepublikovým problémem. Vysoká rychlost, těžké nákladní vozy a úzké silnice. To tlačí nejednoho občana v této zemi. Své by o tom mohli vyprávět i obyvatelé Opatovic. Právě tato obec, ležící mezi krajskými městy Pardubice a Hradec Králové, dnes bude další zastávkou našeho Dne s Deníkem.

„Doprava v současné době trápí naše lidi asi nejvíce. Ještě nedávno to byla výstavba průmyslové zóny, ta je už ale nyní zažehnána. Projekty papírny i spalovny jsou mrtvé, nejvíc tak našim lidem vadí doprava,“ připouští problém starosta Opatovic Pavel Kohout. Na vině je prý stavba dálnice D11. „Na stavbu nedaleké dálnice jsou potřeba příjezdové cesty pro těžkou techniku. Ty však zatím nejsou, a tak veškerá doprava směřuje přes nás. Bojím se, že to bude ještě nějaký rok trvat…,“ nehýří žádným přehnaným optimismem první muž obce.

Slova svého starosty potvrzuje i většina obyvatel obce. Někomu vadí vysoká rychlost projíždějících aut, jinému těžké vozy. Při průjezdu kamionů se uvnitř domů klepou lustry a skleničky a u většiny stavení postupně praskají zdi. Koho zajímá otázka místní dopravy, neměl by dnes v 15 hodin chybět u bývalých kasáren. Společně s vámi a s odborníky se pokusíme najít řešení.