„Tábor je postaven pro veřejnost. Rozhodli jsme se ho vybudovat, protože nemohly být uspořádány oslavy 75. výročí osvobození tak, jak bylo plánováno. Nechtěl jsem, aby lidé byli o tábor ochuzeni,“ řekl za Klub 3. armády Miloš Ryneš.

I když je kemp na zahradě, je toho k vidění spousta. Součástí je kompletní americké ležení, polní lazaret MASH, americké stany pro mužstvo, velící štáb, polní jídelna, zázemí pro kuchyň se skladem. „Ze zhruba 95 % jde o originály. Některé věci jsou ještě i plné. V dubnu byly Klatovy bombardovány americkým letectvem, aby se zamezilo postupu německých vojsk do americké zóny. Na připomínku této události z 20. dubna 1945 je zde postaven stylizovaný vybombardovaný dům, kde návštěvník může vidět, jak to dopadlo, když se bombardovaly nejen Klatovy, ale i ostatní města,“ řekl Ryneš.

Nechybí ani provizorní opravna, kde je i unikátní kolo z amerického tanku Sherman, které se podařilo najít v jižních Čechách. „Pochází od 4. obrněné divize a je i krásně značeno rokem výroby 1943.

Výstava bude k vidění zhruba měsíc. Lidé, kteří chtějí tábor vidět, se mohou objednat na kontaktech Klubu 3. armády Klatovy. Vstupné je dobrovolné a bude využito na připravovanou knihu o osvobození Klatov, která vyjde v listopadu.

Pavla Francová u klatovského soudu.
Motorkář neměl šanci přežít. Řidička dostala podmínku