Správa Chráněné krajinné oblasti CHKO Jeseníky oznámila, že na Rejvízu byl pomocí přírodovědeckých metod zdokumentován velmi starý exemplář břízy karpatské. Je pravděpodobně starší než 150 let.

Ilustrační foto.
V Rýmařově neznámý pachatel drasticky zkrátil stromy

„Na území národní přírodní rezervace Rejvíz byla v rámci průzkumu odborníků České zemědělské univerzity zaměřeného na historii lesa zjištěna bříza karpatská, jejíž věk přesahuje úctyhodných 150 let. Zajímavostí je i to, že nejstarší dosud zjištěnou břízou na světě je strom rostoucí na severu Skandinávie s naměřeným věkem 250 let,“ informovala Správa CHKO Jeseníky.

Akce na zámku ve Slezských Rudolticích. Ilustrační foto.
Netypická svatba na rudoltickém zámku. Deset lidí v uniformách a rouškách

Věk břízy byl přesně určen analýzou materiálu, který byl z kmene odebrán takzvaným Presslerovým přírustoměrem. V podstatě jde o dutý lesnický nebozez, kterým je z kmene odebrán tenký váleček dřeva, aby se daly spočítat letokruhy.

Exemplář břízy karpatské na Rejvízu má vyhnilý střed. Správa CHKO Jeseníky z důvodů ochrany samozřejmě nebude tak vzácný strom zpřístupňovat jako turistickou atrakci. Vzhledem k tomu, že bříza karpatská je obklopená porostem jiných stromů, není snadné ji prezentovat ani na fotografiích.

Přesto se návštěvníci Jeseníků mohou s tímto horským druhem břízy seznámit na vlastní oči. Přes rašeliniště Rejvíz vede naučná stezka k Velkému mechovému jezírku, kde rostou podstatně mladší břízy karpatské. Exemplář břízy karpatské s odhadovaným věkem až 150 let najdeme také v malém arboretu v centru Karlovic.

Areál bývalého zlatohorského závodu RD Jeseník - lokalita nový závod.
Tři tuny nebo devět? Stát nechá přepočítat zásoby zlata u Zlatých Hor