Drogy, dlouhodobé obtěžování hlukem, nepořádkem, rušením nočního klidu ze strany některých nepřizpůsobivých obyvatel ve třech ulicích v těsné blízkosti náměstí T. G. Masaryka a radnice přivedlo radní v České Lípě k nápadu usilovat v těchto ulicích o zřízení tzv. bezdoplatkové zóny. Za oblasti, ve kterých oficiálně dochází k častému výskytu sociálně nežádoucích jevů, chce město označit ulice Jiráskova, Žižkova a Mariánská – od náměstí T.G.M. až po křižovatku s ulicí U Spojů.

„Občané se zde necítí bezpečně, trvale bydlící si stěžují na problematické soužití s určitou částí zdejších obyvatel. V ulicích se hromadí nepořádek, pohybují se zde podezřelé osoby, které jsou často pod vlivem návykových látek, dochází zde k ničení soukromého i městského majetku, soustavně je zde zvýšený hluk,“ uvedla mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová.

Pokud by po správním řízení městský úřad takové opatření obecné povahy vydal, neměli by nově nastěhovaní lidé nárok na poskytnutí doplatku na bydlení. Radní věří, že jejich rozhodnutí může přispět k postupnému zlepšení života v centru města. Zda ale skutečně může hrozba ztráty sociálních dávek na bydlení v lokalitě pomoci zlepšit situaci, teprve ukáže čas.

Významný český sklář Jiří Pačinek vystavuje svá díla v Litomyšli u zámku i hotelu Aplaus.
U zámku v Litomyšli "kvete" skleněný strom. Vznikl v Kunraticích u Cvikova

„Obyvatelé centra města se na radnici obracejí již několik let a žádají nás, abychom jim pomohli jejich složitou situaci vyřešit. Obtíže chápeme, a proto jsme s obyvateli nastavili pravidelné schůzky a v oblasti jsme učinili mnoho opatření. Lokalitu jsme společně se strážníky, policisty i sociálními pracovnicemi sledovali, stejně tak jsme brali v úvahu množství podnětů od místních,“ komentovala starostka města Jitka Volfová (ANO).

Podkladem pro žádost radních, kterou bude posuzovat městský úřad, jsou právě čestná prohlášení místních obyvatel, kteří popisují každodenní život v těchto lokalitách, a zprávy městské i státní policie. „Argumenty pro zřízení bezdoplatkové zóny máme. Stejní lidé žijí i v jiných částech města, s nějakým masivním přesunem problémů z centra jinam nepočítáme,“ řekla Volfová s tím, že se ke kroku v radě města rozhodli jednomyslně.

„Nainstalovali jsme zde rovněž kameru, zvýšil ze tu dohled strážníků, policistů i frekvence úklidu. Žádné z opatření však nepřispělo k dlouhodobému zlepšení situace. Proto jsme se rozhodli podat návrh na vyhlášení bezdoplatkové zóny,“ doplnila starostka. Jak potvrdila, předem si mapovali také to, jak podobný institut využívají v jiných městech, například v Ústí nad Labem nebo Děčíně. Starostka také jednala i s majiteli nejproblematičtějších domů, aby se své nájemníky snažili usměrnit.

Cyklostezka svaté Zdislavy.
Po zrušené trati i staré silnici. Práce na Cyklostezce sv. Zdislavy pokračují

Na sociální síti lidé připomínali, že současný stav nadále nahrává spekulantům, protože byty se kvůli problémům stávají neprodejné. „Klesá jejich atraktivita pro běžnou část populace, snižuje se tržní cena a dostávají se do rukou lidem, kteří nemají zájem podílet se na zvelebování a údržbě domu, ale zajímá je pouze zisk z pronájmu,“ uvedl například Jan Winkler. Zprávu města kvitoval na Facebooku i Tomáš Červinka. „No konečně, v centru města, v ulici pojmenované po Jiráskovi a dlouhá léta to tam připomíná Mordor,“ napsal.

Nápad radních ale nevyvolal jen souhlas. „Pokud se v centru města dlouhodobě nedaří situaci zlepšit, nedivím se, že se vedení města pokusí situaci řešit prostřednictvím tohoto účelového opatření. V každém případě zřízení tzv. bezdoplatkové zóny v této části města povede k zvětšení stejných problémů v jiných částech města. Jedinou opravdu reálnou cestou ke zlepšení situace nejen v České Lípě je změna sociální politiky státu, zvýšení motivace k práci a ke vzdělání,“ soudil opoziční zastupitel Juraj Raninec (ODS).

Podle zastupitele Miroslava Hudce (Živá Lípa) se ve svém zastupitelském klubu též shodli, že bezdoplatkové zóny nejsou řešením, které jde na kořen problému. „Chybí totiž účinná celostátní politika integrace menšin, jak sociálních, tak etnických. Vytvářením bezdoplatkových zón se problém neřeší, ale jen přesouvá o kus dál,“ zdůraznil Hudec.

Kůrovcová kalamita v Lužických horách.
Kůrovec se šíří jako lavina. Deptá Lužické hory

Jako nejúčinnější přístup považuje schopnost členů různých sociálních skupin spolu komunikovat a domluvit se. „Zjišťuji dost pravidelně i u svých klientů, že tohle leckdy neumí ani v rámci vlastní rodiny. Neschopnost domluvit se nezřídka „řeší“ dokonce i soudními žalobami. Divme se pak tlakům na úřední řešení problémů v mezilidských vztazích, třeba i tím tlakem na vytváření bezdoplatkových zón,“ zmínil zastupitel Hudec, který je původní profesí psycholog.