Jednou z restaurací, která se k protestům připojila, je Dejavu cafe bar Louny na Mírovém náměstí. „Jde o poklidný symbolický protest, kterým vyjadřujeme naši nespokojenost s nařízeními vlády. Po 20. hodině zůstala restaurace otevřená, hosty jsme však požádali, aby odešli. Po 20. hodině jsem tedy zůstal v restauraci sám,“ popsal protest majitel restaurace Michal Křivánek.

K restauraci se sjeli policisté, jako přestupek symbolické otevření restaurace nevyhodnotili a pokutu majiteli neudělili. „Během pátku provedli policisté v okrese Louny 59 kontrol zaměřených na dodržování vládních nařízení, ani v jednom případě nezaznamenali jejich porušení,“ sdělil v sobotu policejní mluvčí Daniel Vítek.

Desátník Lukáš Humlíček a desátník Radek Klečatský byli oceněni plaketou za Záchranu lidského života.
Desátníci zachránili život řidiče po nehodě, pomáhali také na covidovém oddělení

Na fasádě restaurace Dejavu cafe bar Louny je symbolicky vyvěšena státní vlajka. „Stejným způsobem chceme protestovat i v sobotu večer,“ sdělil Michal Křivánek. Podle jeho slov není cílem protestů někoho ohrožovat na zdraví, „Potřebujeme se ale už ozvat. Nesouhlasíme, jak s námi, podnikateli v tomto oboru, vláda zachází. Nařízení jsou vůči nám diskriminační, pokud máme mít zavřeno, požadujeme adekvátní kompenzace,“ řekl.

Hrozí opětovné uzavření

Restaurace mohly s uvolněním covid opatření znovu otevřít na konci listopadu, po pár dnech ale přišlo nařízení, že musí zavírat nejpozději ve 20 hodin. V příštím týdnu se restaurace budou muset zase pravděpodobně úplně zavřít.

Majitelům restaurací vadí, že opatření jsou chaotická a mění se příliš často. „V dlouhodobém horizontu je udržitelnost našeho podnikání nemožná. Provozy půlroku dotujeme z našich úspor, ty pomalu docházejí,“ řekl Michal Křivánek.

Kromě jeho restaurace se v Lounech k symbolickému protestu přidaly ještě další tři – dePresso , Woolie's Restaurant a Šalanda. „Situaci s koronavirem nepodceňujeme, neznevažujeme nařízení, která mají hlavu a patu. Vadí nám ale, jak s námi vláda zachází. Nejde jen o restaurace, ale celý byznys. Tedy i o naše dodavatele,“ sdělil provozovatel Šalandy Michal Kohoutek.

Ilustrační foto
Učitelé na Lounsku a Žatecku o testy na covid velký zájem neprojevili

Protestu restaurací vyjádřila podporu řada lidí. „Tahle doba a tato nařízení jsou šílená. Držím palce celému kolektivu restaurace Šalanda a doufám, že už si někdo uvědomí tam nahoře, že takhle to nejde. Držte se přátelé,“ uvedl například Tomáš Šámal.

V koordinovaném protestu chtějí restaurace pokračovat i v dalších dnech. O dalších svých krocích budou majitelé a provozovatelé jednat v neděli a pondělí.