Kde jinde než na Benešově třídě by měl začít seriál Deníku o největších ostudách krajského města. Benešova třída je v Hradci Králové dlouho tématem číslo jedna. Nejlidnatější ulice ve městě je už roky ve zbídačeném stavu. Některé pohledy připomínají ukrajinskou Pripjať v blízkosti Černobylu. Jenže na Benešovce na rozdíl od Pripjati stále žijí tisíce lidí.

Tolik potřebnou revitalizaci se politikům přes opakované předvolební sliby nedaří dokončit. Oprav se v roce 2014 dočkala prostřední část ulice. Zbytek na ni dál čeká. Hradecké radnici se sice letos podařilo vyřešit spor s majitelem místního obchodu Milanem Moupicem, který postup prací blokoval, jenže zahájení rekonstrukce je i tak roky vzdálené.

Ze zničeného bytu v Reynkově ulici se rodina Ivany Guhlové musí vystěhovat.
Vichřice zničila v Havlíčkově Brodě střechu bytovky. Nemá ji kdo opravit

„S plnou zodpovědností říkám, že tento nájemce opravdu svou neústupností práci na rekonstrukci zdržel,“ říká primátor Alexandr Hrabálek (ODS). Radnice už před dvěma lety přiznala, že v tomto volebním období nestihne s pracemi začít. Jejich start plánovala na rok 2023. Ani to už teď ale neplatí.

Kvůli zdlouhavým jednáním s Milanem Moupicem totiž městu vypršela platnost některých klíčových dokumentů, které radnice potřebuje k zisku územního rozhodnutí. „To předchozí územní řízení bohužel bylo z důvodu průtahů, nikoliv na straně města, zastaveno,“ řekl Deníku letos na jaře investiční náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). V současnosti radnice aktualizuje potřebné dokumenty tak, aby nejdéle na podzim požádala o územní rozhodnutí znovu. Snad už úspěšně a naposledy.

Začátek prací? Podzim 2024

V praxi to však znamená, že oproti harmonogramu z roku 2019, který počítal se začátkem prací na podzim 2023, je projekt v ročním skluzu. Vypadá to tedy, že nejbližší možný termín se posunul až na podzim roku 2024. Přesné termíny už ale radnice raději neuvádí. Délka územního řízení, stavebního povolení nebo projektování a soutěžení dodavatele se totiž jen těžko odhaduje. A to i proto, že lidí, kteří se v dalších fázích mohou k plánu revitalizace vyjádřit, jsou tisíce.

Antonínu Hlavinkovi ze Služína na Prostějovsku rostou vodní melouny i na chodníku před domem. 3.8. 2021
Melouny mu rostou i na chodníku. Amatérskému zahradníkovi z Prostějovska se daří

„Účastníkem územního řízení budou všichni vlastníci dotčených nemovitostí, kterých jsou téměř dva tisíce. Vzhledem k tomu, že je jich tolik, není možné předjímat, jak dlouho bude toto řízení trvat. Po získání územního rozhodnutí se bude moci zahájit příprava projektové dokumentace pro stavební povolení a pak správní řízení k získání stavebního povolení,“ popsal složitost procesu investiční náměstek Jiří Bláha.