Už se na ně obrátily desítky až stovky Jihomoravanů. Že i v nelehkých dnech je potřeba dbát o fyzické i psychické zdraví lidem připomíná i Světový den zdraví, který byl v úterý.

Ilustrační foto
Covid-19 má na jižní Moravě 298 lidí. V Brně přibyli dva s pozitivním testem

Třeba na linku první psychologické pomoci 1212, kde pomáhají i odborníci z jihomoravské záchranky, zavolalo od jejího vzniku koncem března již tisíc lidí z celé republiky. „Často volají starší lidé, kteří mají obavy z nemoci, nebo lidé, kteří mají strach, že situaci finančně nezvládnou. Interventi je na lince vyslechnou, nebo poradí, kam se dál obrátit,“ zmínila mluvčí záchranky Michaela Bothová.

S úzkostmi, které se prohloubily, kvůli narušení vztahů v rodině či prohloubením problémů s chováním dětí se obrací lidé na pomoc, kterou poskytuje brněnská Dětská nemocnice. „Denně máme zhruba deset online rozhovorů přes chat, o něco méně telefonátů,“ zmínila vedoucí projektu Anna Marie Jičínská.

Medici z Masarykovy univerzity, kteří pomáhají při odběru vzorků dostali nový přístřešek. Peníze na jeho pořízení pocházejí z veřejné sbírky.
Máte koronavirus? Podívejte se: tak vypadá stan, kde v Brně udělají test

Lidi odborníci nasměřují třeba na relaxační techniky či krizová centra. „Obecně bych lidem pro lepší zvládnutí situace doporučila, aby denně zvládli tři malé úkoly. Aby udělali něco, co jim přinese radost, třeba si přečetli kousek z oblíbené knihy. Důležitý je aktivní pohyb, který pomůže psychické pohodě. A je dobré být s někým v kontaktu. Pokud žije člověk sám, třeba ať někomu zavolá,“ nastínila Jičínská.

Podle odborníků ale není psychicky náročná pouze současná situace, i návrat do běžného režimu může způsobit problémy. „Naše linka v současnosti není až tak vytížená, ale očekávám, že ji více lidí využije po uvolnění nynějšího stavu, při kterém na ně dolehne prožité. Na zdravotníky z první linie i na běžné lidi,“ uvedla Hana Jahnová z Oddělení klinické psychologie brněnské fakultní nemocnice.

Dobrovolnici dodali do nemocnice u sv. Anny v Brně šest tisíc roušek.
Dobrovolníci už dodali šest tisíc roušek. Nemocnice jich má dost i pro rodiny

Podle ní je v současnosti důležité, aby na sebe lidé nekladli přehnané nároky a stanovili si denní režim, či omezili přísun negativních informací.

Na speciálních linkách jsou odborníci připravení lidi vyslechnout, zavolat může kdokoliv.

Kam se obrátit
* 1212 – linka první psychické pomoci, denně 7.00-24.00

* web fnbrnoprorodice.cz a linky +420 775 863 258 nebo +420 775 863 522 – psychologická podpora pro děti a rodiče, po-pá 8.00-11.30 a 13.00-15.00

* linka 532 233 180 – psychologická podpora pro dospělé, po-pá 7.00-12.00 a 13.00-16.00