Od pátého kola se drží v čele druholigové tabulky. Naposledy dokonce pardubičtí fotbalisté vyhráli na půdě neoblíbeného Varnsdorfu. „Tabulku neřeším, máme toho hodně ještě před sebou,“ říká pětatřicetiletý záložník a kapitán týmu JAN JEŘÁBEK.

S Pardubicemi pamatujete řada neúspěšných zápasů ve Varnsdorfu, teď se vám podařilo vyhrát. V čem byl hlavní rozdíl?
Je pravda, že jsme tam do té doby ještě nikdy nevyhráli. Nevím, spíše to bylo o tom, že jsme na dobré vlně, toho jsme využili. Výkon nebyl zase tak dobrý, určitě jsme odehráli lepší zápasy. Měli jsme ospalý začátek, pak nás paradoxně probudil gól Varnsdorfu. Potom už jsme měli zápas herně pod kontrolou. Bylo to o tom, jestli dáme góly. Ale na druhou stranu je třeba říct, že to byl nejlepší zápas, který jsem ve Varnsdorfu za Pardubice odehrál.

Říkáte, že tým je na dobré vlně. Máte stejný pocit i z osobního pohledu? Vstřelil jste už čtyři góly…
Tři z toho jsou z penalty, tak to trochu zkresluje (usmívá se). Ale ano, cítím se na hřišti dobře. Doufám, že to do konce listopadu vydrží.

Za celou minulou sezony jste měl góly jen dva…
Jak jsem říkal, promluvily do toho dost penalty. My jsme jich nikdy moc nekopali, teď jsem jich pár měli.

O góly se samozřejmě nestaráte sám. Ze základní sestavy už se trefili téměř všichni spoluhráči. Je dobře, že je po odchodu dvou hlavních střelců tento úkol rozložen na více hráčů?
Myslím, že to je pro nás výhoda. Dříve byl hodně vidět Michal Petráň, na kterého si všichni dávali pozor. Teď to je rozložené na celý tým.

V útoku nastupuje nyní Pavel Černý, který skóroval jednou, ale má dost úkolů a těží z toho pak celý tým…
Samozřejmě by měl střílet i góly, ale udělá tam opravdu spoustu práce. Byly na něj třeba všechny tři penalty, které jsem pak kopal. I tímto způsobem se na gólech podílí. Myslím si, že tento post, na kterém hraje, mu sedí.

Sedli jste si oba s novými mladšími spoluhráči, kteří vedle vás nastupují?
Přišli kluci, kteří hned zapadli do týmu. Dostali šanci a chytili ji za pačesy. Myslím, že vše funguje dobře herně i v kabině. Sedlo si to skvěle.

Už přes měsíc jste na prvním místě FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Z kabiny zaznívaly hlasy, že to vůbec neřešíte. Nemáte už aktuální tabulku jako motivaci někde vyvěšenou?
Ne, nemáme (usmívá se). Já už jsem někde říkal, že to moc nesleduji, spíše mi to připomíná okolí. Neřeším tabulku, odehráli jsme devět zápasů, máme toho hodně ještě před sebou. Připravujeme se na další zápas. Určitě ji nemáme vyvěšenou.

Teď vás čeká nováček z Líšně, který je aktuálně pátý. Jaký očekáváte zápas?
Viděl jsem nějaké utkání, budeme mít ještě i video. Líšeň hraje útočně, tomu odpovídá i jejich rozestavení. Mají formu, čeká nás těžký zápas. Může to být podobný soupeř jako byla Dukla.

Líšeň už taky dvakrát vyhrála na stadionu soupeře. Je zatím pro vás největším překvapením soutěže?
Pro mě jednoznačně. Dříve jsem tento klub neregistroval a když kluci říkali, že to bude spíše taková farma Brna, tak jsem ho na této pozici nečekal. Ale když jsem je viděl, tak musím říct, že hrají sebevědomě. Spolupráce jim fungovala, zatím se zapsali dobře.

Minule jste hráli doma povedený zápas s Duklou. Těšíte se, že přijdou diváci znovu v takovém počtu?
Bylo to skvělé. Nestává se často, aby zůstalo tolik lidí i po zápase a tleskali nám. Doufám, že jsme je tím pozvali na další zápasy a budou chodit dál.

Líšeň: Náročný fotbal nese ovoce
Jako nováček už vyhráli v Chrudimi a ve Vlašimi, ale na domácí tříbodový zisk si museli fotbalisté Líšně počkat až do devátého kola. V něm tým z brněnské části přehrál Prostějov 3:0. Po čtyřech domácích remízách (mimo jiné 3:3 s Hradcem Králové a se Žižkovem) tak potěšili opět početnou návštěvu.

„Už jsme doma fakt potřebovali vyhrát. Jednak kvůli fanouškům, kteří jsou v Líšni fantastičtí a za druhé kvůli postavení v tabulce. Body po jednom naskakují strašně pomalu,“ řekl po utkání zkušený brankář Martin Šustr.

Svěřenci trenéra Miloslava Machálka celkem dali o jeden gól více než Pardubice. „Prezentujeme se svým fotbalem, který je pro kluky extrémně náročný, ale je vidět, že to nese ovoce a děláme body. Kdybychom byli o trochu zkušenější, věřím, že máme o tři body víc,“ dodal Šustr.

Zápas Pardubice – Líšeň se hraje v sobotu v 10.15 hodin (Pod Vinicí).