Kdysi velký talent českého fotbalu nebude na semifinále krajského poháru vzpomínat v dobrém. „Takhle jsem si konec kariéry nepředstavoval,“ utrousil 29letý Hable pár dnů po osudné chvíli. „Doteď nemůžu tenhle zákrok pochopit,“ dodal.

Tomáš Mičola je už v Dětmarovicích.
Tomáš Mičola: Jsem rád, že konečně zvládnu celý zápas. Divize je hodně o běhání

Stalo se to v květnu. O černém momentu ale pořád nechce víc mluvit. Skoupý na slovo je také pachatel Ondřej Koval z Červeného Kostelce.

Aktéři zápasu se však shodli: zbytečnost zákroku byla očividná. Náchod vedl v 77. minutě zápasu 4:0, o vítězi a příštím finalistovi Poháru hejtmana bylo rozhodnuto. V tu chvíli Koval sestřelil skluzem zezadu Hableho. Jeho kotník byl v takové pozici, že bylo jasno: těžké zranění.

Fotbalisté Litoměřicka na ústecké umělce.
Velký den Litoměřicka. Body trefili narozeninový oslavenec i posila ze Sparty

Už za dvacet minut odvezla bývalého mládežnického reprezentanta záchranná služba.

Kaňka na závěr

Domácí tým z Kostelce se hned omlouval. „Hosté byli po celý zápas ve všech směrech lepší. Velká kaňka přišla na závěr utkání, byl zraněn hostující hráč Hable. Celý oddíl se omlouvá a přeje mu rychlé uzdravení,“ kál se domácí trenér Petr Liška.

Fotbalisté Doks (v modrém) v čele s Martinem Škvárou neunesli závěr utkání v Novém Kníně, po němž sestoupili do I. B třídy. Škvára fyzicky napadl rozhodčího Čermocha.
FOTOGALERIE: Speciální komiks Deníku. Fotbalista nakopl rozhodčího

Podle zainteresovaných se dal Kovalův zkrat tak trochu čekat. Zaprvé má pověst tvrdého hráče, zadruhé už v kabině naznačoval, že „to někdo odnese“. Zatřetí měl několik kontroverzí se soupeři z Náchoda. To však není omluva, rozepře nijak nevybočovaly z normálu.

Koval prostě zkratoval, za což byl také náležitě potrestán. Od disciplinární komise dostal roční distanc.

Vrátí se k fotbalu?

Hable, bývalý hráč Fiorentiny, Hradce či Baníku, byl ihned operován. Na sále strávil dvě a půl hodiny. Lékaři mu nejprve sešroubovali zlomenou lýtkovou kost a pak mu ještě druhým řezem dávali do pořádku přetrhané vazy.

Jindřich Staněk odchytal v kvalifikaci ME21 se San Marinem i Řeckem odchytal za českou jednadvacítku oba zápasy.
Budějovický reprezentant Staněk: Řekové se dali porazit. Vždy se dá udělat víc

„První noc byla špatná, to jsem bral prášky proti bolesti, ale pak už to bylo v rámci možností docela dobré,“ řekl Hable. Po zákroku chodil tři měsíce o berlích, nyní absolvuje rehabilitaci.

„Nejhorší je, že máme měsíční holku, se kterou prakticky nemůžu pomoct. O sebe jsem schopen se postarat, ale to je tak všechno,“ pronesl v květnu.

Přesto by se rád vrátil k fotbalu. Zvládne to dříve než Koval?

Sto gólů už nastřílel v dresu Tasovic třicetiletý útočník Miroslav Paul.
Za stý gól koupím koleno nebo udělám chleba ve vajíčku, slíbil střelec Paul