Rozhodnou jejich výkony v zimní přípravě. „Trenéři řekli, že s námi počítají a souboj o bránu je mezi námi. Pokud budeme pracovat dobře, jeden z nás bude chytat. O příchodu nějakého dalšího brankáře nevím,“ uvedl jednadvacetiletý Floder.

Ten strávil podzim na hostování v třetiligové Kroměříži. Za moravský celek odchytal dvanáct zápasů a obsadil s ním druhé místo v polovině sezony. „Je to pozitivní zkušenost. V Kroměříži mají na tu soutěž nadstandardní tým, určitě jsem se tam posunul dál. Pro gólmana je důležité chytat. Přitom jsem dál trénoval i se Zbrojovkou. Ráno jsem trénoval v Brně a pak jezdil do Kroměříže,“ přiblížil.

Teď chce přesvědčit trenéry, aby si jej v kádru nechali nastálo. „Chytat za Brno by byl velký krok v kariéře. Cíle jsou tu vysoké, takže je to obrovská výzva. Pozici předem danou nemám, ale návrat do Kroměříže je nyní nepravděpodobný,“ uvedl mladší z brankářů.

Otevření opravené nádražní budovy vlakového nádraží v Kuřimi na Brněnsku.
V Kuřimi po roce otevřeli nádraží. Přibude možná i kadeřnictví

To o dva roky starší Halouska kryl záda ostřílenému Melichárkovi přímo v Brně. Přes bývalého kapitána se na hřiště protlačil dvakrát, když nastoupil v MOL Cupu. „S Dušanem jsme kamarádi. Pomáhal mi a radil, nemůžu na něj říct nic špatného. Teď mám velkou šanci poprat se o místo v sestavě a doufám, že trenéra svými výkony přesvědčím,“ vyhlásil urostlý fotbalista.

Zbrojovka je po polovině sezony v tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY až sedmá. Na první České Budějovice ztrácí dvanáct bodů. „Podzim jsme příliš nezvládli, tak snad se to na jaře změní a půjdeme nahoru. O postup zabojujeme všichni,“ podotkl.

Zbrojovka na podzim herně často dominovala. Melichárek tak v některých zápasech neměl tolik práce. „Pro brankáře je lepší, když je v zátěži. To jsem zažil třeba před dvěma lety na hostování v Prostějově, kdy na bránu letělo dvacet střel za zápas. Pro mě to bylo super, ale odráželo se to na výsledcích. Brno má kvalitu, takže tady soupeř tolik šancí nemá,“ dodal Halouska.  

PARÁDNÍ PODZIM zažil Varnsdorf, který vede David Oulehla.
Podzim? To byl pro nás nadplán, přiznal mladý varnsdorfský kouč Oulehla

Kromě něj a Flodera červený dres oblékají také další mladíci z brněnské líhně, které trenéři úspěšně zapracovali do týmu. „Půlku kabiny tvoří odchovanci. Známe se od mala, jsme tu vychovaní a víme, jaká je Zbrojovka na Moravě značka. Je to určitě lepší, než když je někde kabina plná cizích hráčů, co třeba ani nemají ke klubu vztah,“ vyzdvihl Floder.

V zimní přípravě jej i kolegu bude cepovat brankářský trenér a bývalý gólman Zbrojovka Martin Doležal. „Sleduje aktuální trendy a stále vymýšlí novinky, takže cvičení jsou pestrá. To je velké plus. Před ním nás tu vedl třeba Martin Vaniak. Jsem rád, že jsem zažil víc koučů, něco si odnesl a stále se učím,“ uzavřel Halouska.

JAROSLAV GALBA